Oh nee: alcohol drinken voor je 40e is extreem slecht

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: Alcohol drinken voor je 40e is extreem slecht.

 

 

 

In Nederland ligt de drempel om alcohol te mogen drinken op 18, in Amerika ligt die grens op 21 en in Japan moet je eerst twintig worden. Volgens deze wetenschappers zou die grens overal fors omhoog moeten: minimaal naar veertig. Wát?

 

Medisch tijdschrift The Lancet publiceerde onlangs een groot onderzoek naar de gezondheidseffecten van alcoholgebruik, zowel positief als negatief. In dat onderzoek zijn geschatte gegevens gebruikt van mensen uit 204 landen wereldwijd, en data uit het rapport Global Burden of Disease 2020. Even rekenen, en het werd de onderzoekers duidelijk dat ongeveer 1,34 miljard mensen wereldwijd hun gezondheid schade toebrengen door alcohol te drinken. Vooral mannen tussen 15 en 39 maken het bont.

 

Positief nieuws

Uit het onderzoek blijkt dat alcohol een positief effect kan hebben op je gezondheid, als je maar matig alcohol consumeert en je bent minimaal veertig jaar. Onder bepaalde omstandigheden kan alcohol dus goed voor je zijn, als je niet teveel drinkt. Volgens de wetenschappers ligt die grens bij maximaal twee drankjes per dag, geen druppel meer.

 

Slecht idee

Aan de andere kant: voor iedereen jonger dan veertig is alcohol dus altijd een slecht idee, als je op je gezondheid let. Uit een ander onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mensen die al op jonge leeftijd in hun eentje een borrel inschenken, grote kans lopen om een alcoholprobleem te ontwikkelen als ze wat ouder zijn. Vooral mensen die zo rond hun twintigste ook in hun uppie alcohol dronken, kwamen in de statistieken later terug als alcoholist.

 

Leeftijd

Hoofdonderzoeker Dana Bryazka nuanceert de uitkomsten uit het grote onderzoek. ‘Volgens onze schattingen, die we baseren op actuele gegevens, is het zeker verstandig om richtlijnen qua alcoholgebruik af te stemmen op leeftijd. Op die manier kunnen we de gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik beperken, goede richtlijnen instellen en ongezond alcoholgebruik voorkomen.’

 

Wetenschappelijk inzicht

De conclusie is duidelijk: jonge mensen kunnen beter helemaal geen alcohol drinken, zegt auteur Emmanuela Gakidou van de Universiteit van Washington. ‘Het is waarschijnlijk niet realistisch om te denken dat jonge mensen volledig stoppen met alcohol, maar dan is het in elk geval belangrijk om ze informatie te geven over de nieuwste wetenschappelijke inzichten, zodat ze weten wat ze doen.’

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav