May laat haar ogen opereren

 

De 7 meest gestelde vragen en antwoorden.

 

 

 

Nee, ik ga dus geen ooglift doen. Dat denkt iedereen als ik zeg dat ik mijn ogen laat opereren. Dat wil ik heus wel (want 50) maar eerst dit. Een nieuwe lens in mijn ogen. Ik zie al mijn hele leven slecht en nu kot daar nog eens die verdraaide ‘ouderdomsfactor’ bij waardoor ik niet alleen een lens draag van +3,5, maar ook nog een leesbril van +1 er bovenop moet doen. Ik ben er klaar mee. Ik wil zien. Dus daar ga ik. Omdat het vragen regent en ik me voor kan stellen dat jullie het misschien ook wel willen doen, deel ik de FAQ’s.

 

1. Waar laat je het doen?

An sich is deze operatie niet heel ingewikkeld. Eigenlijk is het een staar-operatie zonder dat je staar hebt. Je krijgt een nieuwe lens in je ogen die helemaal perfect is afgesteld op jouw behoeften. Het kan bij verschillende oogziekenhuizen, maar ik koos voor Retina in Driebergen want zij schijnen de allerbesten te zijn. Jon de Mol, Linda de Mol, Femke Halsema, Dame Edna, Peter R. de Vries, John van den Heuvel en vele anderen gingen me voor en als het goed genoeg is voor hen…

 

2. Wat kost het?

Meer dan een oogcorrectie. Daar ben je vaak onder de duizend euro wel klaar. Deze operatie is aanzienlijk prijziger; €7,450 heb ik overgemaakt. Een stevig bedrag. Maar als je berekent wat nog dertig jaar lenzen kost, is het ineens een koopje.

 

3. Hoe lang ben je uit de running?

Twee dagen voor de operatie mag je geen make-up en lenzen meer dragen. Ik ging naar Roya om mijn wimpers te kleuren zodat ik voorlopig een beetje ermee door kan zonder make-up. Dan moet je de dag voor de operatie gaan druppelen. Je krijgt dubbele flesjes, zodat je voor je linker en je rechteroog een eigen flesje hebt. Dit alles in verband met de hygiëne. De dag van de operatie moet je rustig aan doen. De dag na de operatie heb je een nacontrole en een week later weer.

 

4. Mag je sporten na de ingreep?

Nou niet meteen. En zwemmen en voetballen en krachttraining wordt afgeraden de eerste vier weken. Maar rustige sporten zoals wandelen of fietsen, dat mag wel. Ik vermoed dat mijn yoga of barre lesje daar ook onder valt.

 

5. Ben je plaatselijk of geheel verdoofd?

Plaatselijk. Je bent dus wel bij, maar je oog is verdoofd. Je moet twintig minuten stil liggen met je hoofd. Lijkt me heerlijk.

 

6. Hoe gaat de operatie in zijn werk?

De lens wordt verwijderd door middel van een speciale techniek, phaco-emulsificatie. Hierbij wordt een heel klein sneetje in het oog gemaakt, de lens wordt zachter gemaakt door ultrasone golven en daarna via een smal buisje weggezogen. Daarna wordt de kunstlens ingebracht. Soms wordt er een kleine hechting gemaakt.

 

7. Doet het pijn?

Volgens de site voel je geen of nauwelijks pijn tijdens en na de behandeling.

Ik ben ZO benieuwd!

 

PS. Dit is geen betaald artikel. Ik doe het echt omdat ik het wil.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach