Oekraïne heeft juist ook financiële steun nodig

 

De mooiste hulpacties worden op touw gezet, van het inzamelen van luiers tot het ophalen van familieleden aan de grens met Polen.

 

 

 

Maar ook Giro555 draait op volle toeren, met vandaag (7 maart) een landelijke inzamelingsactie vanuit de samenwerkende hulporganisaties. Waarom is het zo belangrijk dat er vooral ook financiële steun komt? We belden met Giro555 voor antwoorden.

 

‘Nederland is een land dat mensen helpt, dat is ook nu gewéldig om te zien. Alle particuliere initiatieven met lijstjes voor luiers, babyvoeding en kleertjes; er worden enorm veel spullen gebracht. Ik zie het ook bij mij in de buurt, zelfs de mensen die inzamelen worden overvallen door de hoeveelheid,’ vertelt persvoorlichter Sandra van Houten van Giro555. ‘Die spullen vervoeren kost geld. En waar moet het naartoe? Waar kan je nog de grens over? Wie gaat deze spullen uitdelen? Ga dat maar eens organiseren, het is bijna een onmogelijke opgave. In sommige gevallen gaat het gelukkig goed, maar zelfs voor hulpverleners die het gewend zijn te doen is de situatie nu onvoorspelbaar. De situatie in Oekraïne en de buurlanden die vluchtelingen opvangen verandert elk uur.’

 

Op maandag is een landelijke inzamelingsactie voor Oekraïne en Van Houten legt helder uit waarom donaties in de vorm van geld juist nu ook zo belangrijk zijn. ‘Als samenwerkende hulporganisaties hebben we mensen ter plaatse. Onze hulpverleners zitten zelf soms ook in die vuurlinie en moeten dan schuilen. Zo heeft het Rode Kruis mensen in Oekraïne vanuit aangesloten hulporganisaties die alles doen wat ze kunnen. We kijken eerst ter plaatse wat nodig is en doen als dit mogelijk is de inkopen van goederen in de regio, om zo ook de lokale economie te steunen. Het is zelfs voor onze hulpverleners soms al lastig om hulp op de juiste plek te bieden, dat geldt al helemaal als je niet weet waar je moet beginnen,’ legt ze uit.

 

Het Rode Kruis levert humanitaire hulp met de ingezamelde donaties via Giro555. Denk hierbij aan water, medicijnen, dekens en psychische hulp door een luisterend oor te bieden. Van Houten: ‘Het is supersympathiek en hartverwarmend dat mensen willen helpen, maar op dit moment is het bijna onmogelijk om al die ingezamelde spullen uit te zoeken. Al die zakken kleding worden normaal gesproken vooraf gesorteerd omdat lang niet alles bruikbaar is. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of je ingezamelde knuffeltjes wel op de juiste manier aan kinderen kwijt kan. Met een donatie komt je hulp goed terecht, doordat wij met de aangesloten hulporganisaties in de regio zelf kijken wat nodig is. Met mensen die daarvoor opgeleid zijn en die humanitaire hulp bieden.’

 

Elke gelukte hulpactie is er gelukkig één, maar financiële steun voor Oekraïne is nu minstens zo belangrijk. Op deze manier kunnen georganiseerde hulpinstanties gericht hun werk doen en raken er geen goederen verloren onderweg. Voor 70 euro geef je iemand al een warm overnachtingspakket met een slaapzak, deken, slaapmat, voeding en hygiëne-items. Samen in actie voor Oekraïne: geef nu aan Giro555.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans