Oei, ik groei

 

Op Blendle las ik een stukje van Esther Gerritsen over de groeigidsen die zij de afgelopen jaren voor haar opgroeiende dochter kreeg. Hoofdstukken vol hoopgevende antwoorden op prangende vragen die je als moeder nu eenmaal soms hebt.

 

Vanaf het moment dat je kind geboren is krijg je tips van de opvoedpolitie. Eerst moet je met je baby of peuter langs de dames van het consultatiebureau en vervolgens vindt de schoolarts er iets van of je goed bezig bent met je kind. En als ie dan, liefst met een diploma, van school gaat, is het klaar. Dan is er niemand meer die zegt hoe het anders kan of beter moet. Maar dan zou het juist fijn zijn als er een soort van leidraad was waar je je aan vast kon houden voor de levensfases die volgen.

 

Je krijgt als vrouw even wat extra aandacht als je zwanger bent. Verder moet je het, waar het jezelf betreft, maar een beetje zelf uitvlooien. En eenmaal boven de veertig val je ietwat weg in de grote massa van vrouwen die nu eenmaal ouder worden. Dan komt het woord in zicht dat begint met een M en eindigt op enopauze. O gruwel. Word je nu echt oud en droog je op als een rimpelige rozijn?

 

Esther stelt voor dat er ook een boekje komt voor haar eigen levensfase, met daarin geruststellende zinnen als: ‘Je wordt nu 47 jaar, je lichaam gaat veranderen, maar dat is heel normaal.’ Hoe heerlijk zou het zijn als je dan weer bij de dames van het consultatiebureau langs mag gaan die jou zo lief kunnen troosten als je taille verdwijnt.

 

Dat je een fijn handboek mee naar huis krijgt waarin staat dat je niet hoeft te schrikken als alles zakt, behalve je tandvlees. En dat je net zoveel last van je hormonen krijgt als je puber. Lachen joh, als jullie dan tegelijk ongesteld zijn. PMS to the max in huis!

 

En vooral dat het heel gewoon is dat je te maken krijgt met allerlei veranderingen waar je helemaal niet op zit te wachten maar waar je nu eenmaal niet omheen kunt.

bureau

 

Corrigerend ondergoed, droog haar, broze nagels en seksloze opvliegers.

 

Doet u mij dus dat handboek en dan hebben we het er nooit meer over, oké? Het is wat het is en dat is dat. En net als bij het opvoeden van je kind: het loopt altijd anders dan je denkt. Let it goooo!

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit