Ode aan de Franse hypermarché

 

 

Een van de leukste uitjes van de vakantie is boodschappen doen, en dan vooral in Frankrijk. Hoog tijd voor een ode aan de hypermarché.

 

 

Misschien vind je het een beetje raar, een ander bezoekt graag een museum op vakantie, maar ik ben dol op buitenlandse supermarkten. De Hyper, een supergrote supermarkt, is het eerste wat ik op vakantie wil bezoeken. Hoe groter hoe beter.

 
Dit jaar gingen meneer en ik heel exotisch (want corona) op vakantie naar Frankrijk. Dus toen ik vorige week maandag aan het petit déjeuner zat in onze gîte ergens in the middle of nowhere, was ik toch wel nieuwsgierig hoe of het hier met de boodschapjes zou gaan. Zou hier in het grote niets ook een Hyper Auchan, Leclerc of Carrefour zitten? Want die Fransen kunnen er wat van waar het om de supermarkten gaat.

 
Gelukkig, op een kwartiertje rijden zat er eentje. Bij binnenkomst scan ik meteen hoeveel kassa’s er zijn, want hoe meer kassa’s hoe meer vreugd. En verbeeld ik het me nou of zijn de karretjes ook groter zodat ik er meer in kan kieperen? Van gekkigheid weet ik niet waar ik het eerste wil kijken.

 

 

Bij de wijn? Stel je voor, in een lokale super staan dus zomaar flessen van 295 euro in het schap. Of naar de vis? De hele Méditerranée ligt hier op het ijs: langoustines, mosselen, oesters, te kust en te keur. Hop door naar de verse groenten voor knoflookbollen zo groot als biljartballen. Ha, daar kan de Appie nog wat van leren.

 

 

 
Ik ga ook altijd even kijken bij de yoghurt want daar heeft iedere hypermarché een hele straat van. Ik heb het echt opgemeten, dus ik jok er niks van: de koelvitrine was 50 stappen breed van links naar rechts. Niet normaal. Hoeveel keuze heeft een mens nodig?

 

 

Gauw door naar de leuk-voor-thuis boodschappen. Potten vol met cornichons, van die kleine gemeen zure augurkjes, bouillonblokjes, confiture en zoute boter uit Bretagne. En niet te vergeten de zeep van Le Petit Marseillais want dat ruikt zo lekker naar vakantie. Vroeger sleepte ik ook nog de rompertjes van Petit Bateau mee, want die waren daar veel goedkoper dan in hun sjieke winkel in Amsterdam-Zuid.

 
De hypermarché is een toeristische attractie die ik echt niet over wil slaan. Ik weet zelfs precies waar ze zitten langs de Autoroute du Soleil. Wel een beetje jammer dat die ene net boven Parijs op zondag na 13.00 uur gesloten is. Kijk, dat doen de Hollandse grootgrutters dan weer beter…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit