Nu zaaien!

 

Willemijn: Of je nu naar de Amsterdamse hortus gaat (aanrader!), op reis gaat of in je eigen tuin bent, een Zuid-Afrikaans tintje kun je overal vinden.

 

2017 is door De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen uitgeroepen tot Het jaar van de botanische tuin. In 25 tuinen kun je uitgebreid op reis door het plantenrijk. Door wetenschappelijk onderzoek, zadenuitwisseling en onderwijs zorgen deze groene musea ervoor dat inheemse en uitheemse soorten in Nederland te vinden blijven. Hier kun je een plantenzoeker op naam, tuin en thema vinden, zodat je de tuin vindt die het beste bij je past.

 

 
 Zelf ben ik weg van de AP1 Amsterdamse hortus, een oase van rust midden in de stad. Deze tuin heeft van oudsher een speciale band met Zuid-Afrika. In de VOC-tijd werden veel sier- en snijbloemen geïntroduceerd, zoals de Gerbera en Protea, die we nu nog steeds toevoegen aan boeketten. Je kunt ook op reis, door de Amsterdamse hortus georganiseerd, naar o.a. Kirstenbosch Botanic Garden en Kaapstad. Hier kun je deze soorten in hun oorspronkelijke omgeving zien.

 

 

 

 

Wil je in je eigen tuin ook Zuid-Afrika nabootsen, dan vind je hier diverse zaden van soorten zoals de 1. Reuzen Protea, 2. Gloriosa, 3. Agapanthus, 4. Kniphofia en 5. Ixia. De meeste zaden zijn verkrijgbaar tot eind mei, zodat je ze nu nog kunt planten!

 

Dus ervaar Zuid-Afrika in de Amsterdamse Hortus, op plantenreis dit najaar terug in de tijd of in je eigen tuin!

 

 

 

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen. 

Portret: Marloes Bosch