Ik ga nooit meer vlak voor de vakantie de stad in

 

Want ik heb blijkbaar op zo’n moment een compleet vertekend beeld van hoe onze vakanties eruitzien.

 

 

 

Een week voor de vakantie ging ik nog even snel de stad in. Badpak kopen. Blijkt er ineens een winkel van Penn & Ink te zijn gekomen, een van m’n favoriete merken. Ooit op Terschelling een broek van dat merk gekocht bij Pand 26 (aanrader als je daar bent).

 

Maar goed. Ik trap dus met open ogen in de valkuil. Hoewel… open ogen… ik zie niet eens dat er in koeiegrote letters SALES op de winkelruit staat. Ging gewoon zomaar even kijken. En dan krijg je het. Er hangt een licht-oranje lekker groot overhemd van knisper-frisse katoen. Ik zie het al helemaal voor me. Flaneren door een Italiaans stadje met een donkerblauwe of zwarte smalle broek eronder. Wat gebeurt er? Max Verstappen wint de Formule 1 in het Italiaanse Monza. Tja… ik wil de plaatselijke tifosi van Ferrari niet provoceren.

 

Dat leuke shirt hangt dus lekker de hele vakantie uit te hangen in de kast. Zijn de kreukels er precies uit als we weer in moeten pakken.

 

En uiteraard hing er nog meer bij Penn & Ink. Heel veel leuks dat ik heb kunnen weerstaan en waar ik waarschijnlijk nog spijt van krijg ook. Vooral die toffe loeigrote regenjas. Heb ik nu dus niet. Wel die korenblauwe katoenen enkellange shirt-dress. En serieus, ik was al een jaar op zoek naar een korenblauwe shirt-dress, maar dan knielang. Die kort ik nog wel even in, dacht ik. Hoezo, dacht ik later, zo’n lang ding is hartstikke hip en helemaal leuk om rondom het vakantiehuisje te dragen. Van ‘flanerenstein’, zeg maar.

Huh? Flaneren? Ik?

 

Tafel dekken, ontbijt maken, afwassen, kleren wassen, bed opmaken, even heen en weer naar de supermarkt en meer van dat soort dingen zal je bedoelen. Hoezo kom ik op het idiote idee dat ik in m’n vakantie flaneer?

 

Mag ik even weten wanneer ik qua shoppen nog eens m’n verstand krijg? Dat zou toch met de jaren komen, zeiden ze? Nou, dan ben ik al ver over de datum. En dan had ik geluk dat het SALE was, anders had ik ook nog de volle mep betaald.

 

Zouden oranje hemden en korenblauwe shirt-dresses volgend jaar zomer nog een beetje ‘in’ zijn? Dan boek ik voor 2024 een flaneervakantie in een hotel met zwembad. Niks huisje en zelf koken. En… ik ga ook nooit de stad meer in voor de vakantie. En trouwens, het slimste dat ik bedacht heb: ik neem voortaan gewoon mee wat ik thuis ook draag, je wordt echt niet ineens een ander mens op een andere plek.

 

Zie je wel. Drie heel verstandige beslissingen in een klap. Ik kan het wel. Het heeft even geduurd, maar ik ben toch mooi tijdens de afgelopen vakantie een stuk wijzer geworden. Nu nog proberen om dit vast te houden. Ik zet het voor de zekerheid alvast op de 2024-kalender die ik in Italië gekocht heb.

 

Ik hoop voor jou dat jij van dit soort dingen geen last hebt. Zonde van je geld. En van de ruimte in je koffer trouwens.

 

Een mooie week gewenst en tot gauw weer.

Liefs van Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska