Nooit meer ruzie in je relatie: dit trucje werkt echt

 

Ik zat deze zomer helemaal in Option B, het boek dat Sheryl Sandberg schreef nadat haar man onverwacht overleed en ze bij God niet wist wat ze met haar leven aan moest.

 

 

 

Omdat het haar uiteindelijk toch lukte om verder te leven en om het zelfs leuk te hebben en de liefde te hervinden, schreef ze samen met een therapeut Option B, omdat we allemaal uiteindelijk een soort optie B-leven leiden waarbij het net niet allemaal uitpakt zoals je had bedacht. Toen ik drie dochters kreeg, zag ik ook ons leven als een picture book. Ik kocht dezelfde Petit Bateau-pyjama’s in drie maten, donkerblauwe Ralph Lauren-jurkjes en leerde op YouTube om hun mooie, dikke haar (ook dat hadden ze) in perfecte vlechten te plooien. Maar het leven laat zich niet zo bepalen. Uiteindelijk bleek mijn oudste dochter autisme te hebben en een stevige verstandelijke beperking op de koop toe. Gevolg: een best wel geïsoleerd leven en heel veel ongemakkelijke momenten. Ook heel veel mooie, dat ook. Maar niet zoals ik het me had voorgesteld. Afijn. Voor iedereen die een versie van Option B leeft is dit boek. Er staan duizend dingen in die ik hardop voorlas aan mijn geliefde als we naast elkaar op een strandbedje zaten, maar deze tip wil ik vast even delen.

 

Toen haar man overleed, stelde ze met haar kinderen huisregels op. Dat ze altijd mochten huilen bijvoorbeeld, en om hulp mochten vragen. Maar één regel was het ‘double sorry’-principe. En dat gaat als volgt.

 

De een is boos omdat de ander iets heeft gedaan. Hij heeft niet aangegeven dat hij een uur later thuiskwam, dus zegt hij sorry. En dan zegt de ander: ‘Sorry dat ik er zo’n groot ding van maakte. Dat was ook weer een beetje overdreven.’

 

Het klinkt simpel, maar in een gezinsrelatie of in een vriendschap werkt dit geweldig. ‘Sorry dat je struikelde over de tas die ik in de gang liet slingeren.’ ‘Sorry dat ik totaal niet uitkeek. Ik had hem ook even opzij kunnen duwen.’

 

Het is een klein trucje, maar het maakt het ruziemakerige sfeertje dat in een nauwe relatie kan ontstaan net even wat fijner en soepeler. Je zal zien: het werkt enorm.

 

En PS: excuus voor de zeldzaam lange intro bij dit artikel. Sorry dus.

 

En PPS: ik ben een soort van terug na vier lange weken vakantie. Ik heb nog twee weken te overbruggen met nog vakantievierende kinderen en mijn bijzondere meisje dat nu even veel aandacht vraagt (ik deel het, want jullie voelen als vriendinnen), maar ik probeer elke dag te schrijven. Heb het gemist.

 

Liefs, May

 

En als je nog tijd hebt, kijk dan dit filmpje over Sheryl Sandberg, ik vind haar zo geweldig.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach