Nog even over die complete blackout van gisteren

 

De kans acht ik zo’n honderd procent dat het eerste onderwerp wat je vandaag aankaart bij collega’s en/of vrienden de blackout van gisteren is.

 

 

Ja, want we kunnen wel een beetje van een blackout spreken, toch? Maar liefst zeven uur geen Instagram, Facebook en WhatsApp. Voor sommige mensen (mezelf) best confronterend om dan erachter te komen hoeveel je wel niet met je telefoon bezig bent en misschien nog wel erger, dat je echt niets mist als je dat ding een keer zeven uur links laat liggen. Anderen (die ik benijd) hadden er juist weer totaal geen moeite mee.

 

Of ik mijn telefoon dan ook echt helemaal links heb laten liggen? Nee gek. Ik zat gewoon volle bak op Reddit, waar het — uiteraard — ook over die gigantische storing ging. En omdat ik heel goed ben in lezen maar zelf absoluut niet technisch onderlegd, was ik volop aan het genieten van de IT’er die probeerden te achterhalen waar deze crash van kon komen. Gaat er iemand ontslagen worden, daar bij het HQ van Facebook? Euh… Misschien wel, ja.

 

Want volgens de IT is er eigenlijk geen twijfel over mogelijk: het gaat om een interne, menselijke fout. Wat er volgde bij de uitleg was nogal veel abracadabra voor mij, maar ik heb me erin verdiept en ga het nu proberen (goed) uit te leggen: wanneer je facebook.com in je browser typt, maakt die verbinding met een DNS server, wat je een beetje kan vergelijken met het volledige adresboek van het World Wide Web. Die DNS server stuurt je vervolgens door naar het daadwerkelijke adres van Facebook.

 

Wat er is mis gegaan: de informatie van Facebook, Instagram, WhatsApp en hun bijbehorende servers zijn verwijderd van dat ‘adresboek’. Oftewel, jij typte het adres van Facebook in en de DNS server reageert met ‘wat is Facebook?’ Oftewel… Compleet. Foute. Boel.

 

En hoe komt het dan dat de informatie op die DNS server is gewist? Nou, technisch gezien zou dat een externe factor kunnen zijn geweest, maar die kans is echt minimaal. Facebook beheert namelijk zelf hun DNS servers. Gisteren was het dus waarschijnlijk complete chaos daar, omdat dit probleem alleen kon worden opgelost door er experts heen te sturen. Dit probleem kon namelijk niet op een afstand worden gefixt, maar echt op locatie zelf.

 

Alsof dat nog niet erg genoeg was, konden de medewerkers van Facebook niet eens het kantoor binnen. Whut? Ja, hun medewerkerpasjes deden het niet meer, omdat ook dat systeem eruit lag. Hooly shitballs, ik zou best wel een fly on the wall willen zijn in de kamer met Mark Zuckerberg gisteren.

 

Of — en nu gaan we even de wappie-hoek in — wist hij hier al van? Want wat je misschien niet hebt gelezen is dat de Pandora-papieren zijn vrijgegeven, waar Facebook op z’n zachtst gezegd niet heul best vanaf komt. Deze papieren hebben meerdere wereldleiders ‘exposed’ vanwege het grote geld wat zij op dubieuze wijze binnenharken. Zoals president Poetin, maar ook Shakira en Elton John worden erin genoemd. Zij zouden enigszins dubieuze offshoreconstructies in hun bezit hebben. Ook onze minister van Financiën, Wobke Hoekstra, werd genoemd.

 

Is that all? NEE. Er is meeerrr. Een ex-medewerker van Facebook heeft documenten overhandigd aan de overheid en geeft ook interviews op tv, waarin hij onthult hoe Facebook het grote publiek misleidt op het gebied van misinformatie, geweld en verspreiding van haat. Mocht je hier meer over willen zien en lezen (geloof me: het is een rabbit hole maar heel interessant), dan check je het hier. Als je een Too Long, Didn’t Read wilt, heb ik die ook voor je: Facebook geeft alleen maar om geld.

 

Tsja, dit soort complottheorieën vind ik altijd reuze interessant — maar in dit geval lijkt het me heel sterk dat Mark Zuckerberg een fortuin als gisteravond vrijwillig verliest in een poging om zijn goede naam te bewaren. Maar toch… Misschien is het wel een keer goed voor me om me een beetje meer te verdiepein in Facebook. En vooral: om die telefoon eens wat vaker weg te leggen.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer