Nieuwe Europese importregels: spotgoedkoop wordt duurkoop
Vallen er bij jou ook regelmatig pakketjes uit China op de mat? Heeft de puber weer wat besteld bij AliExpress…
De postbode heeft het er maar druk mee. In Huize Smit glijdt er regelmatig een obscuur pakketje uit China in de brievenbus. Hoeveel telefoonhoesjes heeft een puber nodig, denk ik dan.
Ja, ja… een heleboel, want het is spotgoedkoop. Het lijkt wel of AliExpress voor pubers is verzonnen. Het kost geen drol, je betaalt geen btw en nauwelijks verzendkosten en je hebt in no time het nieuwste van het nieuwste in huis. Helaas heb je geen idee waar het van gemaakt is en of het giftige stoffen bevat. Waar het in de EU gelukkig barst van de regelgeving, mag in China alles. Hoe meer dubieuze grondstoffen hoe beter.
Zo had mijn zoon ooit een namaakpolsbandje voor zijn smartwatch gekocht. ‘Was maar drie euro, mam!’ Maar binnen de kortste keren werd hij gek van de jeuk. Hoe zou dat nou komen? Deze moeder kan wel duizend keer zeggen dat de pubers die rommel niet moeten kopen, de lokroep van goedkope troep klinkt ze als muziek in de oren.
De oplossing blijkt eenvoudiger dan gedacht, want per 1 juli gaan de nieuwe Europese importregels in en moeten webshops van buiten de EU ook btw betalen over pakketjes onder de 22 euro. Daar komen de zogenaamde inklaringskosten die PostNL rekent (de extra kosten voor het innen en afdragen van deze btw) nog bij en die moet de ontvanger ook betalen. Zo wordt een spotgoedkoop horlogebandje uit een schimmige Chinese fabriek opeens een stuk minder interessant voor een puber die nooit geld heeft.
Deze nieuwe importregels gelden overigens niet alleen voor China, ze zijn op alle landen buiten de EU van toepassing. Dus ook op spulletjes die je in het Verenigd Koninkrijk of Amerika bestelt.
Zo wordt spotgoedkoop toch duurkoop.