Netflixtip: The Auschwitz Report

 

Sinds gisteren staat er weer een bijzonder indrukwekkende en mooie film op Netflix. Tenminste, daar ga ik vanuit. 

 

 

 

De trailer van The Auschwitz Report is in ieder geval echt heel goed, en vooral heel heftig. Deze staat bij mij vanavond op de planning, maar ik ben er zo van overtuigd dat dit een heel dikke voldoende wordt dat ik ‘m nu alvast even tip. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal (altijd een pluspunt, vind ik), wat het allemaal nog even een stukje indrukwekkender maakt. En de manier waarop het is gefilmd; ik stond wel even versteld van deze trailer.

 

Het was in eerste instantie de bedoeling dat deze film in de bioscopen zou gaan draaien, maar dat ging uiteindelijk niet door. Netflix hoefde daar niet lang over na te denken en kocht gelijk de rechten, waardoor hij binnenkort op de streamingsdienst te zien is.

 

The Auschwitz Report is de naam, en vertelt het verhaal van Rudolf Vrba en Alfréd Wetzler, die in 1942 in het concentratiekamp Auschwitz terechtkwamen. Eenmaal daar zijn ze vastbesloten het te overleven, sterker nog: om het kamp te ontsnappen. Wonder boven wonder lukt dat in 1944. Bizar: in totaal is het slechts vijf joden gelukt om succesvol te ontsnappen, onder wie dus deze twee mannen.

 

Eenmaal ontsnapt besluiten ze hun ervaringen gedetailleerd op te schrijven om mensen ervan bewust te maken wat voor verschrikkelijke dingen daar gebeuren. Zo hopen ze in Auschwitz meer mensen te kunnen redden. Dit schreven ze op in een rapport van 32 pagina’s lang, dat later bekend zou komen te staan als het Vrba-Wetzler-rapport. Inmiddels wordt dit rapport gezien als één van de belangrijkste uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat was toen wel anders. Het Vrba-Wetzler-rapport was het allereerste gedetailleerde verslag van de gruwelijkheden die zich afspeelden in Auschwitz, en dat was destijds meteen ook het probleem: mensen geloofden Vrba en Wetzler niet. Ze konden zich niet voorstellen dat het er daar écht zo verschrikkelijk aan toeging en plaatsten vraagtekens bij hun verhaal. Sterker nog, ze werden ervan beschuldigd hun ervaringen te overdrijven.

 

Je kan je dus voorstellen dat deze film écht behoorlijk heftig is. Zelf vind ik alles omtrent de Tweede Wereldoorlog intens interessant en ook wel heel aangrijpend, maar ik voorspel dat deze film niet voor de mensen met een zwakke maag is. Bij deze dus alvast even een disclaimer: dit gaat geen film worden voor een gezellig filmavondje, maar ik gok zo dat het wel één van de indrukwekkendste van dit jaar is.

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer