Netflixtip: Forsvinningen

forsvinningen netflix

 

Sinds gisteren staat er weer een heel fijne nieuwe aanwinst op Netflix: de Noorse misdaadserie Forsvinningen.

 

 

 

Tsja, en als je een beetje van misdaad houdt weet je: in Scandinavië kunnen ze dit zoveel beter. Qua boeken is dat al zo, maar qua series ook. Kalifat is nog steeds één van mijn favoriete series (mocht je die nog niet gezien hebben: doen), Kastanjemanden was ook heel fijn (mocht je dat boek nog niet hebben gelezen: doen, ook als je de serie al hebt gezien) en nu hebben we dus Forsvinningen. Extra pluspunt: deze serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

 

En dat is het verhaal van de verdwijning van de 69-jarige Noorse miljonairsvrouw Anne-Elisabeth Hagen. Zij verdween in 2018 en is nooit meer gevonden. Grimmig. De politie ging er in eerste instantie vanuit dat ze was ontvoerd, maar is inmiddels van mening dat ze om het leven is gebracht. Destijds werd wel losgeld geëist, al heeft de politie er vraagtekens bij of dit een oprechte actie was of dat ze dat deden om hen op een dwaalspoor te zetten: dat de politie zou denken dat het om een ontvoering gaat, terwijl Anne-Elisabeth toen misschien al niet meer in leven was.

 

Dat losgeld ging om miljoenen, die betaald zouden moeten worden in cryptomunten. De twijfel aan de echtheid hiervan kwam doordat de politie (en de advocaat van Anne-Elisabeth) alleen wilde onderhandelen nadat ze een teken van leven zouden krijgen, en dat kwam nooit.

 

Anne-Elisabeth Hagen was getrouwd met investeerder Tom Hagen, die zich met zijn 1,9 miljard kroon (zo’n 170 miljoen euro) mag rekenen tot één van de 200 rijkste mensen in Noorwegen. Ook hij moest zich verantwoorden bij de politie, die vermoedde dat hij iets met de verdwijning te maken had.

 

Je snapt het al: dit wordt een serie die je in één avond wilt gaan bingen. Alle vijf afleveringen, van elk iets minder dan een uur, staan nu online. Veel plezier.

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer