Negentien dingen die je moet weten als je gelukkig wilt worden

 

 

1. Je móet niks! Zo… dat is klaar.

 

2. Vijf dingen weten, is ook al prima. Ga dus niet lopen stressen als je ze niet alle negentien kunt onthouden. Er gebeurt namelijk niets!

 

3. Je bent géén – ik herhaal géén – influencer! Je hoeft deze tips dus aan niemand te verkopen.

 

4. Je bent echter ook geen slaaf. Je hoeft ze dus ook niet op te volgen als je dat niet wilt. Zelfs niet als ze worden aangedragen door iemand die zichzelf wél een influencer waant.

 

5. Laat je daarom ook niet gek maken door de term “sharing is caring”. Iets delen op Facebook zegt namelijk niets over jouw zorgcapaciteiten of goede bedoelingen. Lezen is prima – en dóen is nog beter – maar daarna is het echt klaar.

 

6. Of zing! Ja, écht! Van zingen word je namelijk vrolijk. En wanneer je dingen zingt, schijn je ze ook nog beter op te slaan. Mocht je dus – geheel tegen dit advies in – tóch een poging willen wagen om al deze punten te onthouden: maak er dan een liedje van!

 

7. Maak het jezelf dan weer niet te moeilijk. Niet elke zin hoeft tegenwoordig te rijmen. Bovendien: als er helemaal niemand meer is die nog begrijpt wat je zingt – of je überhaupt nog verstaat – zeg dan gewoon dat je rapper bent geworden. 

 

8. Máárrrr … doe jezelf (en anderen) een lol; zet je song daarna niet gelijk op YouTube! Zucht… dank.

 

9. Mocht je dat tóch willen doen – omdat je eindelijk begint te leren dat je dus zelf mag beslissen – schiet dan niet meteen in de stress als jouw liedje niet onmiddellijk in de top tien van Spotify belandt en hartstikke, ongelooflijk, viral gaat. Dat soort scores zegt namelijk niets over jouw werk.

 

10. Ga dus ook niet hengelen naar votes en likes, want het aantal stemmen van winnaars zegt tegenwoordig alleen nog iets over de dikte van hun portemonnee – en misschien een heel klein beetje over hun vrienden – maar verder zegt het niets over de kwaliteit van het winnende werk.  

 

1.1. Mocht je dit niet geloven, bedenk dan dat meneer Trump ook gewonnen heeft door middel van stemmen!

 

12. De belangrijkste uit deze lijst!! Laat het vooral weten wanneer je iets leuk vindt! De meeste mensen zijn erg geneigd om alleen nog iets te laten horen wanneer ze dingen afkeuren. Ik denk echter dat het tijd wordt voor verandering! Complimenten werken namelijk veel motiverender. Ze lokken uit dat je ze zelf ook weer gaat krijgen, en beïnvloeden daarna meteen de mening van de volgende criticaster (die al staat te springen om los te gaan).

 

 

13. Als een criticaster namelijk érgens niet tegen kan, dan is het wel “niet gehoord worden”. Mep hem dus meteen plat (zoals je dat met muggen doet), maar doe dat nu met complimenten. Het muggenziften stopt daarna vrijwel direct, omdat zo’n haarklover daar allergisch voor is.

 

14. Er is dan ook meteen minder noodzaak tot het belasten van het milieu, of de gezondheidszorg. Bij complimenten zijn namelijk geen spuitbussen of wapens nodig, en dat scheelt een heleboel herstelwerkzaamheden bij de ontvanger van deze meningen en commentaren.

 

15. Bedenk dan dus ook meteen dat daar de ziektekostenpremies en de gemeentebelastingen van omlaag gaan! Complimenten geven wordt op deze manier steeds leuker en leuker!

 

16. Hou echter wel je kop erbij! En dan bedoel ik hier je éigen kop. Reageer dus nooit alleen maar op een kop, voordat je iets de wereld in kwakt! Dit geldt zowel voor het reageren op artikelen, als voor het reageren op mensen. Reageer nooit alleen maar omdat de kop je niet aanstaat, maar kijk eerst even naar de inhoud alvorens te roepen!

 

17. Word je van deze adviezen nou écht gelukkiger, deel ze dan niet! Ja, dat klinkt gek, maar wees je bewust van het feit dat degene met wie je ze deelt ook gewoon gaat beginnen bij punt ① en daarna waarschijnlijk al afhaakt (of commentaar gaat leveren). Het kan dus allemaal veel sneller door het gewoon maar te dóen, in plaats van te delen.

 

18. Mocht de wereld er over een tijdje dan weer een stuk leuker uitzien, wees dan vooral trots op jezelf! Jij hebt daar, met jouw positiviteit, dan flink aan bijgedragen. Complimenten en dank daarvoor!

 

19. Máár … je moet natuurlijk niks, hè! Zie daarvoor punt 1. en lees het geheel nog een keer.

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke