Nachtvorst de deur uit

Half mei (dus vanaf maandag) schijnt de kans op nachtvorst voorbij te zijn. Joho! Dat betekent eindelijk voorjaar. En ook dat we met leuke plantjes in de weer kunnen. Alleen wordt Caroline daar iets minder vrolijk van.

 

 

Op de vroege ochtend. Terwijl ik met mijn laptop aan de keukentafel zit, lees ik het persbericht over het Balkon & Terrasonderzoek 2017. Met uitzicht op mijn balkon. Dat eruitziet als een al tijden niet opgeruimde schuur. Inclusief volle vuilniszakken. Ik voel lichte paniek. Het is weer zo laat…

 

 

Lees even met me mee: het Balkon & Terrasonderzoek 2017 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 635 balkon- en terrasbezitters. Zij geven hun balkon of terras een gemiddeld rapportcijfer van 7,2. Een opvallende stijging ten opzichte van vorig jaar (6,7). Planten zijn bij 70% van de respondenten aanwezig. Vaak is het een mix van bloeiende, groene en kruidenplanten (48%) of alleen bloeiende planten (37%). Balkons en terrassen met alleen groene of kruidenplanten zijn er nauwelijks. De planten staan vooral in potten op de grond of hangen in bakken aan de reling. De plantloze balkon- en terrasbezitters (29%) geven aan dat ze onvoldoende ruimte en tijd hebben voor planten.

 

Help!

Er is ook een categorie niet ondervraagd en daartoe behoor ik: de onverbeterlijke maar welwillende sukkelaar die ieder jaar weer met het perfecte plaatje in haar hoofd naar het tuincentrum rijdt. Opgetogen thuiskomend met dozen vol blommige planten (én kruiden uiteraard), waarna het balkon omgetoverd wordt tot het fleurigste van de buurt.

 

In mijn dromen.

Het lukt me namelijk NOOIT om ook maar één plant langer dan een maand in leven te houden. Zelfs niet als ik heel serieus alle gebruiksaanwijzingen lees.

 

Op de stelling ‘Mijn balkon of terras heeft dezelfde stijl als mijn interieur’ antwoordt 30% bevestigend, maar 70% geeft aan dat interieur en terras totaal van elkaar verschillen. Ha, hier kan ik wel wat mee, want het ziet er leuk uit bij mij. Als het opgeruimd en gepoetst is. Door de vrolijke potten (felgekleurd, want dan vallen de stervende bloemen minder op). En de kussentjes op mijn bankje. Sfeertje hoor!

 

Vorig jaar logeerde ik tijdens hun vakantie in het huis van vrienden met een ruim bemeten groen paradijs op het dak. Met een automatisch watergeefsysteem (slechts 3% van de balkon- en terrasbezitters heeft dat!), maar ook met een plattegrond waarop de behoefte van ieder plantje afzonderlijk opgesomd werd. Ik kreeg daar best wel stress van, zo bang was ik dat ik het tóch voor elkaar zou krijgen om de boel om zeep te helpen. Gelukkig regende het veel en dat lag niet aan mij. Zelf behoor ik volgens het onderzoek tot die één op de vijf mensen die op vakantie gaat zonder dat iemand naar de planten omkijkt. Gewoon omdat ik het niet bedenk. Ja, ik schaam me. Maar hé, voor hondje Cees heb ik de leukste logeeradresjes.

 

Maar goed, inspiratie hebben we nodig, ook ik, want ik geef de moed nooit op, om vanaf volgende week aan de slag te kunnen. Die staat op mooiwatplantendoen.nl. Heel fijne site. Ik zie het alweer helemaal voor me dit jaar…

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs