Naar de tandarts voor een prikje botox?

De vraag naar botox en fillers blijft maar groeien. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam deed er in 2016 uitgebreid onderzoek naar en wat bleek? 240.000 mensen ondergingen een botoxbehandeling en ruim 390.000 Nederlanders kregen injectables.

 

 

Dat is dus allang niet meer voorbehouden aan BN’ers en prinsessen. Ook je buurvrouw of je zus doen het; niks bijzonders meer. Maar dat je daarvoor naar de tandarts kunt?

 

Ik ben even in de war. Want in de krant lees ik dat een tandarts uit het Gooi door het regionaal tuchtcollege op de vingers is getikt. Niet vanwege een verkeerd gevuld gaatje, maar vanwege een verkeerde behandeling tegen hangende oogleden.

 

Jaja, daar moet je even over nadenken hè? Want die oogleden zitten toch echt niet in de buurt van je mond, het werkterrein van de tandarts. Tot mijn stomme verbazing zie ik in dat krantenartikel dat steeds meer tandartsen botox en fillers injecteren. Dat zijn er inmiddels zo’n drie- tot vijfhonderd. In het héle hoofdhalsgebied. Da’s gek. Want volgens de wet is dat een zogenaamde ‘voorbehouden handeling’. Dat betekent dat een arts die behandeling alleen maar mag uitvoeren als ie daarvoor bevoegd is. En de tandarts is dat volgens het tuchtcollege dus niet.

 

De afgelopen jaren zijn er steeds meer huisartsen, tandartsen en zelfs schoonheidsspecialisten zich met het gladstrijken van rimpels bezig gaan houden. Terwijl dat dus eigenlijk helemaal niet mag. Zij vinden van wel omdat ze al een vertrouwensband met hun patiënten/cliënten hebben. En er zit natuurlijk een fantastisch verdienmodel achter. Want naast het vullen van gaatjes levert het vullen van rimpels ook een heleboel centjes op.

 

De berispte Gooische tandarts was vorig jaar ook in een televisieprogramma van RTL4 te zien als cosmetisch arts. Daar vertelde ze dat ze met die botox zelfs een huwelijk had weten te redden, met een prikje dat in het ‘vaginale gedeelte’ van de echtgenote werd gezet. Pardon? De tandarts? Was ze soms de weg kwijt?

 

Gelukkig wordt er nu druk onderzocht wie er nu wel en niet met de botox in de weer mag. De tandarts in ieder geval niet, lijkt me. Het woord zegt het namelijk al: TAND-arts. Die doet in tanden en kiezen. Niet in hangende oogleden of zaken down-under.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit