Na haar vaders overlijden liepen mannen de deur plat

 

En haar moeder vermaakte zich kostelijk door met hen te spelen.

 

 

 

‘Mijn moeder was negentien toen ze met mijn vader trouwde – een gearriveerd man die vijftien jaar ouder was dan zij -, twintig toen ik geboren werd en vijfentwintig toen mijn vader aan kanker overleed en zij de meest welgestelde en mooie weduwe uit de omgeving werd. Door mijn vader was ze tot de notabelen van het dorp gaan horen en in die kringen trok men zich haar lot aan en werd er voor haar gezorgd en op haar gelet in die verdrietige en wanhopige periode na mijn vaders sterven.

 

Naarmate het verdriet sleet en de wanhoop verdween, kwam er geleidelijk een heel andere kant van mijn moeder naar voren. Waar ze eerst de mooie ‘vrouw van’ was geweest – of had gespeeld – kon ze zich nu wentelen in bakken met aandacht van de mannen en dat beviel haar boven verwachting goed. Later vertelde ze me dat ze ‘misschien ook wel erg jong was’ toen ze trouwde. Waarschijnlijk was het beter geweest als ze nog wat langer had genoten van haar vrijheid in plaats van echtgenote en moeder te worden terwijl ze zelf nog een kind was.

 

Als het inderdaad zo was dat ze iets in te halen had, dan is ze daar meer dan goed in geslaagd. De mannen – zowel getrouwde als ongetrouwde – liepen bij ons de deur plat en mijn moeder vermaakte zich door met hen te spelen. Ik heb nooit de indruk gehad dat het haar in de eerste plaats om seks of intimiteit ging, maar vooral om aandacht. Als er weer eens een vent met bloemen op de stoep stond, nam ze die glunderend in ontvangst, zette ze koffie en hem daarna voor hetzelfde geld de deur weer uit als ze geen zin in hem had of niets in hem zag.

 

Mijn vader is nu op de kop af 25 jaar dood. Mijn moeder is sindsdien nooit meer hertrouwd en heeft zelfs nooit meer een relatie gehad. Eén keer was er een man in het spel die ze volgens mij echt leuk vond, maar die was getrouwd en absoluut niet van plan om ooit bij zijn gezin weg te gaan. Wellicht was het vooral het idee dat de man onbereikbaar was dat ze hem zo interessant vond. In the end is mijn moeder altijd in de eerste plaats in zichzelf geïnteresseerd. Daarna komt er een tijdje helemaal niets en dan kom ik ergens in beeld.

 

Het was mijn vaders moeder, mijn grootmoeder dus, die mij grotendeels heeft opgevoed en grootgebracht. Van haar heb ik geleerd wat liefde is en dankzij haar ben ik in staat om lief te hebben en me te binden en te hechten.

 

Ik vraag me weleens af hoe mijn moeder zich ontwikkeld zou hebben als mijn vader niet was weggevallen, maar het lijkt me sterk dat ze ooit genomineerd zou zijn voor meest zorgzame moeder.’

 

Er is veel over te vertellen, over moeders en dochters. Daarom hebben we er een reeks van gemaakt waarin elke week andere moeders en/of dochters aan het woord komen.

 

Allemaal met relaties waar we ons aan kunnen spiegelen, in kunnen verdiepen, over kunnen verbazen, van kunnen genieten en van kunnen leren.

 

Heb jij een moeder-dochterverhaal dat je wilt delen? Dat kan ook anoniem. Als je mailt naar info@franska.nl onder vermelding van ‘moeders en dochters’ nemen wij contact met je op.