Na de Moonsisters durf ik er bijna niet over te beginnen

Maar toch is er iets met die volle maan dat wel degelijk van invloed is.

 

 

Kijk maar uit. Een volle maan kan je vriendelijke buurman veranderen in een bloeddorstig monster dat verdacht veel wegheeft van een wolf. En dat niet alleen. Mensen die toch al niet goed in hun vel zitten kunnen zodanig doorslaan met volle maan dat ze niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor anderen worden. Nog zo een: hoogzwanger en niet meer kunnen wachten tot die kleine eindelijk het levenslicht ziet? Kwestie van de volgende volle maan afwachten en daar is ie dan.

 

Dat van die weerwolf kun je aan je laars lappen en dat er met volle maan meer kinderen worden geboren dan anders is ook lariekoek.

 

Wat wel waar is, is dat de volle maan een versterkend effect op emoties, gedachten en situaties heeft. Je kunt je daardoor onrustiger voelen dan normaal, slechter slapen, intenser dromen of zelfs slaapwandelen. Ook piekeren, negatieve emoties, onrust en angst worden door de volle maan versterkt. En dan is er ook nog het onderwerp nachtrust.

 

Met volle maan wordt er in het algemeen, echt waar, meer gewoeld in bed. Om dat aan te tonen werd er een proef met vrijwilligers in een slaaplaboratorium gedaan. Die deden er bij volle maan vijf minuten langer over om in slaap te vallen en sliepen twintig minuten minder dan anders. Ook verminderde de hersenactiviteit die wordt gelinkt aan een diepe slaap met een derde en daalde hun melatoninegehalte. Als het donker is, maakt het lichaam meer melatonine aan en het produceert minder als het licht is.

 

De vrijwilligers waren zich overigens niet bewust van het doel van het onderzoek en sliepen in een volledig verduisterde laboratoriumomgeving, waardoor het fellere maanlicht niet van invloed kan zijn geweest. De maancyclus lijkt de menselijke slaap dus zelfs te beïnvloeden als men de maan niet ‘ziet’ en zich ook niet bewust is van de werkelijke maanstand. Hoe dit kan, is (nog) niet bekend. En of we ervan wakker moeten liggen? Eén keer in de 29 dagen één nacht 20 minuten korter slapen valt nog wel te overzien, toch? En verder is het gewoon volle maan en heb je niets te vrezen en hoef je ook niets te laten.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans