Na alle meningen nu wat feiten

Over (on)gevaccineerden in het ziekenhuis bijvoorbeeld.

 

 

Na een land vol meningen volgt hierna een hand vol verhelderende feiten. Van de hand van de voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Leon van den Toorn, die als voorman van alle longartsen ongeveer als eerste merkt als de coronabesmettingen stijgen. Een week of drie, vier na het loslaten van de maatregelen zag hij de besmettingen ‘ssshht’ gaan in de ziekenhuizen.

 

Feit: De ziekenhuizen stromen steeds voller.

 

Mensen met Covid-19 zijn nu eenmaal patiënten met een acute ziekte, tegen wie je niet kunt zeggen: kom over drie weken maar terug. Alleen: je kunt ook niet alle ingrepen die eigenlijk binnen een paar weken moeten, eindeloos blijven uitstellen. Er wordt geprobeerd niet-spoedoperaties door te laten gaan, maar dat is nu niet meer te houden.

 

Feit: een paar weken geleden was 80 procent ongevaccineerd in het ziekenhuis. Nu is dat 50-50.

 

Toch kan Van den Toorn het nut van vaccins niet genoeg benadrukken. Want als er niet gevaccineerd zou zijn, zou het pas echt uit de hand lopen en zou de situatie honderd keer erger zijn dan nu.

 

Feit: gevaccineerden die in het ziekenhuis belanden hebben bijna allemaal meer onder de leden.

 

Denk aan een afweerstoornis, transplantatiepatiënten, nierfunctiestoornissen of ernstig overgewicht, of aan mensen van 75 met hartlijden, longlijden, of mensen die anderszins een zwakkere gezondheid hebben.

 

Feit: gevaccineerden die gewoon gezond zijn verdragen een infectie vrij goed en belanden tot op heden bijna nooit in het ziekenhuis.

 

Feit: ongevaccineerden die in het ziekenhuis liggen zijn gemiddeld twintig jaar jonger: rond de vijftig, in plaats van rond de zeventig.

 

Toch worden de cijfers over de verhouding gevaccineerd en ongevaccineerd in het ziekenhuis massaal genoemd als argument tegen prikken. En laat dat nou precies dat zijn waar deskundigen bang voor zijn.

 

Feit: het is echt een wijdverbreid misverstand dat je als gevaccineerde net zo goed in het ziekenhuis kunt komen als een ongevaccineerde. Kijk maar even hieronder.

 

Dat is niet het juiste plaatje. Stel: van de honderd mensen zijn negentig mensen gevaccineerd en tien niet. Van allebei die groepen liggen er vijf in het ziekenhuis. Dan lijkt dat 50-50, maar is het bij de ene groep vijf op de tien en bij de andere groep vijf op de negentig. Vaccineren werkt dus nog steeds heel goed, alleen na verloop van tijd neemt de effectiviteit iets af.

 

Feit: Mensen die ongevaccineerd in het ziekenhuis belanden, hebben nagenoeg allemaal spijt van hun eerdere besluit.

 

De beslissing om niet te vaccineren heeft consequenties voor ons allen. Ook voor de maatregelen die moeten worden genomen. Stel: op de eerste hulp liggen mensen, die je nergens kwijt kunt, dan gaat het mis. Of als een heleboel mensen op de afdeling steeds zieker worden en de intensive care is vol, dan loopt het ook vast. Dat is een zorginfarct. Volgens de longartsen is de situatie echt heel nijpend momenteel. Het goede nieuws is dat er virusremmers in aantocht zijn die absoluut veelbelovend lijken.

 

Feit: ongevaccineerden die eenmaal in het ziekenhuis zijn beland weigeren zelden medicijnen waarvan ze beter kunnen worden.

 

Waarom mensen wel medicijnen willen en geen vaccin is een goede vraag. Een doodzieke patiënt zet blijkbaar minder vraagtekens bij een nieuwe behandeling die geadviseerd wordt in het ziekenhuis.

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans