M’semen

 

Janny: ‘Ga jij alleen naar Marokko?’, was de verbaasde vraag die ik keer op keer te horen kreeg. Ja alleen. En nee, ik ben niet bang dat dat ongemakkelijk is. Het leek of ik me moest verdedigen terwijl het juist een heel bewuste keuze was voor een kleine week compleet ontspannen in een fijne omgeving.

 

 

Een heerlijk hotel in Marrakech met fantastische tuin, een enorme spa en meerdere verscholen  ‘zwembaden’. Een ober die zodra hij je voor het ontbijt aan ziet komen naar je toesnelt en zegt: ‘Ik heb uw tafel in de zon vrijgehouden en anders vang ik de zon voor u.’ Wit linnen op de tafels, iedereen die galant en vriendelijk is en nee, niet opdringerig. Daar kun je toch alleen maar blij van worden?
Ondanks een geweldig ontbijt, de mooiste patisserie en meerdere restaurants in de directe omgeving heb ik het klaargespeeld om niet één gram aan te komen. En die burger op een briochebroodje in de poolbar heb ik ook niet overgeslagen. 

 

 
Ik heb er alleen wel een nieuwe ontbijtverslaving aan overgehouden. M’semen. Liefst met veel vers fruit. M’semen zijn Marokkaanse pannenkoekjes met laagjes. Het deeg wordt gemaakt van bloem en fijn griesmeel, lang gekneed met wat water en dan moet het rusten. Vervolgens worden er met wat olie bolletjes van gemaakt die ook weer rusten, in drieën gevouwen worden, bestrooid met wat fijn griesmeel en dan weer rusten tot ze met vette handen tot een vierkantje worden uitgedrukt en ter plekke gebakken. Oh boy wat zijn die lekker!

 

 

Ondanks al dat lekkere eten heb ik het klaargespeeld om niet één gram aan te komen

 

 

Ik zei het al. Vriendelijkheid, een charmante benadering, ik kan het hogelijk waarderen. Het kost niets maar is oh zo onbetaalbaar. Toen ik op een gegeven moment aan het eind van de dag op het terras een glas wijn dronk, dreven er ineens twee wespen in mijn glas. Het glas werd direct vervangen door een extra vol glas onder de mededeling: ‘Excuus, maar ik begrijp het wel, want wespen houden van zoet.’ Waarop ik naïef antwoordde dat mijn witte wijn droog was. De ober antwoordde lachend: ‘Yes I know, but you are a sweet girl.’ En nee, voordat iemand iets roept. Het waren niet alleen de mannen die voorkomend en oprecht aardig waren. Toen ik in het restaurant een schattig mooi meisje aan mijn tafel kreeg, maakte ik haar een compliment over haar mooie oorbellen, waarop ze onmiddellijk reageerde met: ‘Oh, vind u dat echt, ik schenk ze u.’ Pas na drie keer weigeren en zeggen dat ik ze prachtig vond en haar slechts een compliment over haar smaak wilde geven, zei ze: ‘Oké, maar als u zich bedenkt. Ik ben er de hele avond nog. Ze zouden u prachtig staan.’ Waar maak je dat nou mee?

 

Alleen naar Marrakech? Ja het kan en geloof me, je komt met meer vertrouwen in het goede in de wereld terug!

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.