Verslaafd aan chocola

 

 

 

Ergens in de enorme berg artikelen die ik op het web voorbij zag komen, las ik dat een neurowetenschapper van mening was dat een stofje in de chocola in de hersens eenzelfde plekje triggert als hasj dat doet. Dat het endorfines aanmaakt, dat wist ik al, maar dit was nieuw voor me. Ja, ik word ook heel blij van chocola. Ik kom er nu maar voor uit: ik ben een chocoladejunk! Maar dan wel een met een voorliefde voor kwaliteit. Mijn favoriete repen zijn de fair trade, handgemaakte en met de hand ingepakte repen van Van der Burgh Chocolaad.

 

De eerste reep die ik van dit merk zag, had op de wikkel een van de werken van de Jheronimus Bosch erop. Zo mooi! Ik ontdekte de repen bij LAVA Bolsward, waar de eigenares van de winkel een gloedvol betoog over de repen hield: ‘Prachtig verpakt, erg lekker, kortom: het ideale cadeautje.’ Ik heb er een paar aangeschaft om ze thuis in alle rust te kunnen ontdekken. Aldaar peuterde ik voorzichtig het etiket met handgeschreven houdbaarheidsdatum los om het prachtige papier niet te beschadigen. Deze reep bevatte melkchocolade met Ethiopische koffie… Uit het roze gekleurde zilverpapier steeg een overweldigende koffiegeur op. De eerste bite: een knisperend hapje koffie. Ik voelde mijn geluksgevoel met sprongen stijgen. Lekker. Inmiddels heb ik een aantal andere repen geproefd, en alhoewel ik ze allemaal écht lekker vind, blijft die eerste reep, met koffie, mijn favoriet.

 

Uit het roze gekleurde zilverpapier steeg een overweldigende koffiegeur op

 

Het is bijzonder dat een klein bedrijfje als Van den Burgh Chocolaad in de vijf jaar dat het bestaat als zoveel is gegroeid, dat het al twee keer naar een groter pand in Delft is verhuisd. In de winkel aldaar kun je zien hoe de fair trade couverture van het Belgische kwaliteitsmerk Callebaut (chocolade die fijner gemalen is en een hoger gehalte cacaoboter heeft) met de hand bewerken tot hun inmiddels befaamde repen. Dat van der Burgh Chocolaad een bijzonder merk is, bewijst het feit dat de repen in museumwinkels,  zoals die van het Mauritshuis, en design stores te vinden zijn. Ze zijn bijna te mooi om op te eten, deze kleine, met zorg gemaakte geluksbommetjes!

 

 

Joyce Huisman was columnist bij VT Wonen en later stylist en tekstschrijver. Ze heeft een fiks aantal kook- en designboeken geschreven. Ze werkt ook als creatief consultant en brand-specialist voor bedrijven.