Sfeerbeeld: DRU

 

Gaan jullie voor praktisch of voor old skool hout?

[poll id=”19″]

Houthaard of gashaard?

Een open haard staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het begint ieder jaar rond oktober weer bij mij te kriebelen. Een haard, maar wat voor een? Keuzes, keuzes…

 

De Pinterest-borden staan er vol mee, en die van mij ook. De vraag begint met: gaan we voor echt hout of heel praktisch voor een gashaard? Voor mij is de geur van echt brandhout door niets te vervangen. Het gaat terug naar mijn jeugd waar we thuis van die heerlijke avondjes beleefden bij het haardvuur. De geur alleen al geeft mij een knus gevoel. Maar het vergt ook wat meer tijd, want je moet toch je hout inslaan en ‘s avonds wachten tot het vuur gedoofd is. Dat zou ik in ieder geval doen, ik slaap toch minder lekker met het idee dat er beneden nog een vuurtje staat te branden.

 

Dat heb je dan allemaal weer niet bij een gashaard. Je zet het knopje om en je hebt direct sfeer en warmte in huis. In deze drukke tijd is hier ook zeker iets voor te zeggen. Snel, praktisch en alsnog behaaglijk. Die blokken hout leggen we er wel gewoon bij voor de styling. Naast de gashaard en houthaard kan je ook kiezen voor een gelhaard, elektrische haard en een bio ethanol-haard. Welk type haard het beste past, is natuurlijk persoonlijk, Houd er wel rekening mee of je een schoorsteen hebt waar de haard op aangesloten kan worden óf dat je zelf nog een rookkanaal moet laten installeren. Ga na of dit mag en of de plek die je in gedachte hebt wel haalbaar is in verband met de plaatsing van het rookkanaal. Soms heb je hier een vergunning voor nodig.

 

Een trend die we steeds vaker zien in huis is de ‘doorkijkhaard’, hier heb je op twee plekken plezier van. Enige vereiste is dat je huis groot genoeg moet zijn, bij mij gaat dit niet passen helaas.

 

Wat ze in het huis op de foto ook mooi gedaan hebben is de vloer: beton versus hout. Dit moet je durven, toch? Op de betonnen vloer hebben ze een houten tafel gezet en in de nis houten planken getimmerd, dit linkt dan weer mooi naar de visgraatvloer. Deze ruimte klopt gewoon helemaal.

 

Maar goed, terug naar de warmte in huis. Even heel praktisch: bij ons zou een haard in de woonkamer ervoor zorgen dat de verwarming niet meer aanspringt, waardoor het boven niet meer warm wordt. Heel onhandig, want ik houd nou eenmaal niet van koude slaapkamers. Toen ik hierover ging lezen, vond ik de houthaarden van DRU die je aan kunt sluiten op je cv-installatie. De zogenaamde cv-haard.

 

Wat ook fijn aan een cv-haard is, is dat je verantwoord omgaat met energie. Zonder dat je hoeft in te leveren op sfeer en comfort. Deze haard gebruikt de vrijgekomen warmte van het vuur om het water van je cv en boiler te verwarmen. Zo geniet je niet alleen ‘s avonds van je haard, maar de hele dag lang. Wil je meer lezen, bijvoorbeeld over rendement van de warmte, hoe groot de kachel of haard moet zijn of andere praktische zaken kijk dan hier.

 

Voor iedereen die (nog) geen haard heeft om van te genieten, hierbij een digitaal vuurtje om je warm te houden:

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.