Op mijn zevende was de stress voorbij

 

Zodra de stoomboot het land binnenkwam, sloeg de angst bij mij toe. Ik durfde niet meer alleen in het donker naar de wc. Zus was zo lief om vooraf alle lampen op weg naar de wc aan te doen en me dan op te halen, zodat ik er veilig heen kon. Vervolgens wachtte ze voor de deur om me weer terug te begeleiden naar bed. Duizendmaal dank alsnog! Als we naar Sint en Piet gingen en ook nog op schoot moesten…brrrr… koos ik van ellende maar voor Sint, want Piet was me veel te druk en te lawaaierig. Herrieschoppers die Pieten. Je had ook altijd wel je moeder of vader in de buurt om je te beschermen. Wat een opluchting toen ik zeven werd, de stress voorbij was en ik gewoon wist dat het allemaal nep was. Ik heb het idee dat het door al het gedoe rondom de Pieten nu opnieuw eng is. Ook al ben je al lang volwassen. Het is nogal een besluit om naar de intocht van de Sint te gaan bijvoorbeeld. Je weet nooit wat voor engs er ineens om je heen gebeurt. Snik.
 
P.S. Mijn nieuwe playlist staat klaar op Radio Franska.

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs