Ver­liefd

 

 

Hebberig word je ervan, van al dat mooie servieswerk. Maar ik héb al zo veel!

 

 

Gelukkig heb ik een mooie kaart meegenomen. Erop staat een afbeelding van de borden waar ik verliefd op werd toen ik kortgeleden in Milaan was. Het ligt tussen een stapeltje paperassen op de hoek van de eettafel. Af en toe pak ik het op en kijk ik ernaar als een verliefde bakvis, mijn vingertoppen stiekem strelend over al dat moois. Bijna een uur heb ik in de winkel rond gedraald, de borden wel tien keer in mijn handen gehad. Maar steeds hoorde ik dat stemmetje in mijn hoofd ‘Je hébt al zo veel borden’. Ik begrijp Franska helemaal; ook ik kan geen aardewerk- of serviezenwinkel voorbijlopen zonder hebberig te worden.

 

 

 

Deze winkel, of eigenlijk atelier, ontdekte ik toevallig in de 5 vie (5 straatjes) van Milaan; ‘upcoming’ en inmiddels een begrip voor kunst-, design-, boetiek- en atelierliefhebbers. Verscholen achter de Via Torino, een drukke lawaaiige winkelstraat die begint bij de Duomo. Die 5 straatjes liggen in de oudste buurt van Milaan. Het lijkt dan ook of Laboratorio Paravicini er al eeuwen zit. Niet dus. Verscholen achter een smalle straat op een binnenpleintje worden er sinds begin jaren 90 de mooiste borden en schalen gemaakt. Vaak op bestelling, alles met de hand beschilderd. In een klassieke, elegante stijl die zo kenmerkend is voor alle tradities van Italië. Ook ontwerpen ze eigen collecties: series borden die volgens een ingewikkeld handmatig procedé gedecoreerd worden.

 

De borden waar ik zo verliefd op ben heb ik niet gekocht, het stemmetje werkte blijkbaar. Spijt? Soms. Ach, van het schrijven van dit stukje word ik vanzelf vrolijk. Alsof ik er weer sta. Ook fijn!

De 5 vie in Milaan: Via Bocchetto, Via Santa Maria Fulcorina, Via del Bollo, Via Santa Marta en Piazza Borromeo: vijf straten die een wijk vormen die bloeit van de initiatieven.
 

In het hart van de stad, op korte loopafstand van de Duomo: ooit bewoond door aristocratische gezinnen, nu vol boetiekjes, ateliers en design galeries.

 

Als je toch in de buurt bent van de Duomo, loop dan even binnen bij Peck, de allerlekkerste winkel van Milaan.

 

 

Op dit bord werd ik verliefd

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.