Het lijkt wel een scheikundelaboratorium op mijn keukentafel. Dat komt zo: ineens had ik zin in een Chapman. Had ik sinds mijn negende niet meer gedronken. Vanaf 1965 woonde ik met mijn ouders een paar jaar in Nigeria. Daar was Chapman het nationale drankje. Iets met Sprite en/of Fanta met Angostura bitters. En limonade. Ik heb het daarna nooit meer ergens gezien. Maar ik weet nog precies hoe het smaakte. Dus ging ik op zoek naar het perfecte recept uit mijn jeugd. De ingrediënten had ik zo gekocht. Angostura vond ik gelukkig gewoon bij Gall&Gall (blijkt er 44,7% alcohol in te zitten! Ik heb liters van dat spul gedronken als meisje, nou ja!). Maar wat was de juiste mix? Dat verklaart alle halfgevulde glazen en briefjes op mijn keukentafel. Fanta erin vond ik niks. Te veel grenadine ook niet. Verder heb ik er nog wat bij verzonnen; tijm en granaatappelpitjes (het oog wil ook wat).
Dit heb je nodig voor mijn versie van Chapman:
- 150 ml Rose’s Lime Juice
- 1 liter Sprite (of 7Up), goed gekoeld
- 15 ‘dashes’ Angostura
- 1 limoen in schijfjes
- 8 schijfjes komkommer, gehalveerd
- 3 el granaatappelpitjes
- 5 takjes tijm
- scheutje grenadine of andere rode limonade
- Spa rood (gekoeld) om aan te vullen