Groen in je glas

 

Altijd handig, verse kruiden in de tuin of op je balkon. En niet alleen om mee te koken!

 

1. Munt

Een van de bekendste cocktails begint met munt: de Mojioto krijgt daardoor een lekkere frisse smaak. Deze kruidenplant staat het liefst in luchtige potgrond, die niet snel uitdroogt. Munt heeft veel water nodig.

 

2. Lavendel

Misschien niet het eerste waar je aan denkt om in je cocktail te doen, maar probeer het maar eens. Lavendel heeft een bittere, kruidige smaak. Stop ’m niet in de shaker, maar voeg later toe door de aroma’s rustig tussen je vingers vrij te laten. Lavendel is lekker in combinatie met citroensap en cranberry.

 

3. Tijm

Er zijn veel verschillende soorten tijm. Gewone, wilde en citroentijm zijn allemaal lekker in een cocktail. Tijm heeft weinig verzorging nodig, wat wel zo fijn is! Het smaakt erg kruidig en aromatisch en is tegelijkertijd fris en licht bitter. Een goede combinatie met tijm is sinaasappel en prosecco.

 

4. Rozemarijn

Rozemarijn heeft een krachtige smaak die doet denken aan naaldhout en salie. Lekker om mee te koken, maar ook om een takje in je drankje te doen. Rol de takjes even tussen je handen voordat je ze erbij doet. Zo komt het aroma vrij. Perfect voor een gin tonic met een twist of lekker in combinatie met perzik, grapefruit en sinaasappel.

 

5. Citroengras

Een minder bekende in de kruidentuin is citroengras of sereh. De naam zegt het al, het smaakt naar citroen, maar dan subtiel. Eigenlijk kun je dit kruid aan elk zomers drankje toevoegen.

 

6. Basilicum

Deze kruidenplant heeft net iets meer verzorging nodig. Dagelijks water geven en het liefst van onderaf. Je wilt natuurlijk niet dat je basilicumplant snel uitdroogt, want ook in je Italiaanse gerechten zit een blaadje basilicum. Wist je dat basilicum ook goed te combineren is met aardbeien, zoals in dit recept?

 

 

Dit heb je nodig

  • Aardbeien
  • Basilicum
  • Citroen
  • Munt
  • Ijs
  • Water

 

Zo maak je het

Doe het water in een grote kan en voeg ijs naar wens toe. Was en ontkroon de aardbeien en snijd er een paar in dunne plakjes en een paar in partjes. Voeg toe aan het water. Halveer de citroen. Pers een helft uit boven de kan. Kneus tenslotte de munt en basilicum en voeg deze toe. En dan snel drinken, want de aardbeien worden op een gegeven moment een beetje papperig.

 

Tip: Wat heel goed werkt in de zomer, is fruit invriezen. Gebruik bijvoorbeeld bevroren aardbeien of druiven als ijsblokjes in een drankje. Of maak ijsklontjes met stukjes fruit erin of met limoen en munt. Het ziet er erg mooi uit, en het is nog lekker ook!

 

Proost!

 

Door redactie Franska.nl