Vóór de geraniums

 

Monique: Een must, must, must voor elke beetje tuinliefhebber. Zelfs ik (tuinloos) beleef er de perfecte zomerse dag.

 

Nooit geweten dat er zoveel soorten geraniums zijn (of moet ik pelargoniums zeggen?)

Dit knipsel heb ik al zeventien jaar; het hangt bij mij aan de muur op mijn werkkamer. Vol vouwen, kreukels en scheurtjes. Het heeft al heel wat prikborden gezien. Toch gooi ik ‘t maar niet weg. Voor geraniums heb ik blijkbaar een zwak. Ze doen mij denken aan vroege zomers in Frankrijk en Zwitserland. In elk dorp bloeien ze in potten buiten voor ‘t raam, in grote (voeder)bakken langs de weg, in nisjes, op balkonnetjes en hangend in manden aan lantarenpalen.

 

Groene vingers heb ik niet. Geen trauma hoor, ik woon heel tevreden 2-hoog middenin de stad. Zonder tuin dus. Aan kamerplanten doe ik sinds kort een heel klein beetje. Mijn drie balkons zijn maagdelijk plantloos. Ben desondanks toch nog een blauwe maandag hoofdredacteur van een tuinblad geweest (een vergissing van de baas?). Dat was ik trouwens met veel plezier, want wát een leuke mensen zijn dat, tuinmensen!

 

In die tijd ging ik voor het eerst naar de Internationale Kwekerijdagen. Zo’n feestje! Weer of geen weer: allemaal bevlogen kwekers bij elkaar op de prachtige buitenplaats Bingerden. Stuk voor stuk vertellen ze met enthousiasme en engelengeduld over hun specialiteit. Zelfs voor een über-leek als ik is het daar volop genieten. Alleen al voor Arjan de Graaf van kwekerij Alderhandt ga ik terug naar Bingerden. Hij is namelijk de man van de meer dan vijfhonderd geraniumsoorten: een uit de hand gelopen hobby vanuit zijn achtertuin. Zo staan er nog zo’n vijftig specialisten.
Mijn meegelokte tuiniervriendinnen kopen plantjes onder voortdurend oh-en-ah-geroep; kruiwagens vol. Ik trakteer ze op de verrukkelijke kroketjes van Monsieur Croquettes. Want er is ook nog een mini-food-festivalletje in de moestuin van Bingerden. Plantjes koop ik niet: ik heb genoeg aan mijn verkreukelde plaatje aan de muur. Alhoewel?
 

 

 

Dit jaar zijn de Internationale Kwekerijdagen op Bingerden van 16 t/m 18 juni.

 

Tickets kun je hier online bestellen.

 

Goed om te weten:

  • Gratis toegang voor iedereen onder de 30 jaar (identiteitsbewijs mee!)
  • Kom je op zondag 18 juni? Dan mag een derde persoon gratis mee

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Fotografie: Pam Kat  Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.