Heb je gelezen dat steeds minder jongeren de monarchie nog zien zitten? Ze vinden de kosten ervan véél te hoog, en dat snap ik ook wel als je leest wat het opknappen van Paleis Huis ten Bosch heeft gekost. Zeker als je je realiseert hoe hoog de woningnood onder jongeren zelf is. Daar vált niks te restaureren, want er ís niet eens een huisje.
Wil je iets kopen? Dan zit je studieschuld je in de weg (je moet al behoorlijk wat in je achterzak hebben, wil je überhaupt nog een bankgebouw binnenkomen), of heeft een prins het huis nét voor je neus weggekaapt wanneer het zich in Amsterdam bevindt. Dat schiet dus niet zo op. En wil je huren? Dan staan er voor elke woning ongeveer 6000 mensen in de rij, nog vóórdat jij doorhebt dat er iets leegstaat. Dat is natuurlijk best wel om (een beetje) moedeloos van te worden. En dan snap ik gerust wel dat het je voor geen meter meer boeit dat zo’n koning op handelsmissies orders binnensleept waar we als land heel veel mee kunnen verdienen. En die bovendien werk kunnen opleveren in de sector waarvoor jij hebt gestudeerd (en waarmee je die schuld dus hebt opgebouwd).
En dan kun je natuurlijk wel bij Willem Alexander en Máxima gaan aankloppen om te vragen of je bij ze mag intrekken, maar ik acht de kans klein dat je zelfs maar een antwoord krijgt.
Logisch natuurlijk, want als ze dat zouden doen, moeten ze dat voor iederéén gaan doen. En dat zou zo’n verschrikkelijke aderlating voor ze betekenen, dat onze toekomstige koningin dan moet gaan lenen voor haar studie. En dan is natuurlijk het hek van de dam (of het paleis daarop)! Maar ik begrijp dus wel dat jongeren vinden dat iets wat heel veel geld kost (maar jou ogenschijnlijk weinig biedt) zou moeten worden afgeschaft. Dat is namelijk het eerste wat we ze zelf leren tijdens de economielessen.
Ik kan me trouwens nog herinneren dat mijn generatie dat óók vond toen wij nog jong waren. Weet je nog? ‘Geen woning, geen kroning!!’ werd er toen geroepen. Terwijl nu blijkt dat diezelfde mensen inmiddels hartstikke dol zijn op de koning en zijn prinsesjes. En dat vooral de vrouwen van toen zich nu het apezuur trainen om op Máxima te lijken.
Onze generatie ziet dus veel liever andere dingen afgeschaft die geld kosten.
Risicovolle voetbalwedstrijden, bijvoorbeeld. Wedstrijden waar gespeeld wordt met levens, voertuigen, straatmeubilair en agenten, in plaats van met ballen. Wat dát allemaal kost aan inzet en herstelwerkzaamheden, dat kun je blijkbaar níet bedenken als je nog jong bent.
Of vuurwerk. Het lijkt wel oorlog tegenwoordig! En het veroorzaakt het hele jaar door schade (en hinder) bij hulpverleners, oren, gebouwen, huisdieren, omwonenden, enzovoort.
En wat dacht je van die vrolijke feestpillen van nu? En van de productie daarvan? De schade die dat toebrengt aan de natuur is nu al niet meer te overzien. Afschaffen dus! En zorgen dat hier geen “hofleveranciers” gaan ontstaan.
Ik las trouwens ook nog over nog een ander “koninklijk onderzoek”. Uit dat onderzoek bleek dat vier op de tien Nederlanders geen liefhebber van Koningsdag meer was.
Ja, en toen ging ik toch wel een beetje twijfelen aan al die onderzoeken.
Bij dit “testje” bleek namelijk dat van de 1025 Nederlanders die waren ondervraagd 41 procent weinig om Koningsdag zei te geven. Maar we zijn met 17,8 miljoen mensen, hè?! En daarvan zijn er dus zo’n duizend ondervraagd! Ongeveer 420 mensen hebben dus aangegeven dat ze koningsdag niet (meer) zo leuk vinden. En in Limburg waren ze nog het meest negatief. Meer dan twee-derde van de Limburgers vond het geen enkel probleem om tijdens de nationale feestdag gewoon te gaan werken, las ik in het artikel. Maar, nee… meer dan twee-derde van die “ondervraagde” Limburgers vond dat! En laat dat dan de helft zijn geweest van die 420 mensen, dan hebben we het dus nog “maar” over 280 mensen die morgen liever gaan werken.
Maar de rest viert gewoon feest, toch? Ik sta dus vast niet alleen buiten met mijn oranje hoedje en een biertje morgen!
Zie ik jullie daar ook? Tussen al die feestende jongeren die héél graag Koningsdag vieren?
Of zit jij lekker voor de tv?
Door: Tineke
Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.
Leestip
Heb jij de kerstboom al staan?
Heb jij de kerstboom al staan?
Nee joh, dat kan toch pas na Sinterklaas? 50%, 4 votes
4 votes50%
4 votes
Mij niet gezien, ik houd niet van kerst. 50%, 4 votes