Moet jij ook vaker plassen als het buiten koud is? 

 

 

Dat komt dus hierdoor.

 

 

 

 

Misschien vind je dit een raar praatje, maar mijn kinderen weten, als we naar buiten gaan met de hond voor een snelle plas en het is koud: binnen de kortste keren moet ik ook. We raffelen het blokkie om nog net niet af en ik weet niet hoe snel ik de voordeur weer open moet maken om naar de wc te kunnen sprinten. Er worden in Huize Smit dus flinke grappen over gemaakt. Oude-vrouwenkwaal? Iets tussen de oren? 

 

Nee hoor, het is doodnormaal dat sommige vrouwen sneller moeten piesen als het gaat vriezen. Iets met je genen en je metabolisme. Als je lichaam wat trager is met het omzetten van voedsel naar energie kan het heel goed zijn dat je niet zo goed tegen kou kunt en dat dit effect heeft op je blaas. Wetenschappers hebben nog niet helemaal helder hoe het precies werkt, maar het zou kunnen dat het aan je bloedvaten ligt. Die krimpen als het koud is waardoor er minder ruimte is voor je bloed en je nieren ervoor moeten zorgen dat er meer water uit je bloed wordt gehaald dat dan weer in je blaas terechtkomt. Et voilà, dan wil je wel naar de wc. 

 

Mijn lijf doet eigenlijk precies wat het moet doen. Niets nieuws onder de zon. Misschien helpt het om een ouderwetse wollen onderbroek aan te doen voor extra warmte rondom de blaas. Of om een sanitaire stop te maken voor je de deur uitgaat. Dat lijkt me een beter plan.

 

Bron: gezondheid.nu

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit