Moederdag

 

Ben jij een moederdagvierder? Ook al heeft premier Rutte gezegd dat de teugels weer wat meer mogen vieren, dan nog zal dit een beetje onwerkelijke Moederdag worden. 

 

Veel gezinnen hebben een moeder of schoonmoeder verloren in deze coronacrisis, anderen mogen misschien niet op bezoek bij moeder of grootmoeder. En bij jou? Krijg jij bezoek of ga je op bezoek vandaag? Ben je blij of juist een beetje verdrietig op deze dag?

 

Ik voel me bevoorrecht. Mijn oudste zoon, zijn vrouw en mijn kleindochters zijn gisteren al geweest omdat ik aan de weersvoorspellingen gezien had dat het weer gisteren beter zou zijn en we dus in de tuin konden zitten. Hij had trouwens een fantastische afternoon tea mee die ‘s ochtends bij hem afgeleverd was door The Grand Hotel in Amsterdam en waardoor ik niks hoefde voor te bereiden Hoe heerlijk! Ik kan zo genieten van dat eindeloos aan tafel zitten met grote potten thee en dan mijn liefsten om me heen.

 

Bloemen horen ook bij dat moederdaggevoel. Gekocht of zelf geplukt. Ik kan me herinneren dat toen ik klein was ik voor mijn oma altijd lelietjes-van-dalen bij mijn tante in de tuin plukte voor die dag. Bij mij zijn ze in de tuin al uitgebloeid, wat doet vermoeden dat het voorjaar in die jaren koeler moet zijn geweest. Mijn moeder had ook een zwak voor lelietjes-van-dalen, maar dan in zeepvorm of gedruppeld op een glad gestreken zakdoekje in haar tas.

 

 

 

Die associatie tussen Moederdag en bloemen is kennelijk zo gek nog niet, want een boeket schijnt het meest gegeven cadeau te zijn. Maar wat ik eigenlijk niet wist en pas onlangs las is dat het hele Moederdag vieren in 1924 door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde deze dag werd geïntroduceerd naar voorbeeld van Amerika, om zo de bloemenverkoop te stimuleren. En hoewel voor mijn gevoel iedereen aan Moederdag doet, schijnt maar de helft van Nederland ‘iets’ te doen op deze dag. Zelf grijp ik graag elke gelegenheid aan om het leven met dierbaren te vieren en gaat het me niet om cadeautjes, maar juist dat gevoel van samen iets te delen. Iets onverbrekelijks te hebben. Niet dat Moederdag daar voor nodig is, maar als je geen vierder bent of moeilijk dingen uitspreekt zijn deze dagen een klein remindertje om te zeggen dat je van elkaar houdt of waardeert.

 

Ik hoop dat je een fijne dag hebt en als je verdrietig bent omdat je pas een dierbare verloren bent, sla ik in gedachte mijn arm om je heen en geef je een extra knuffel.
 

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden