Moet dat nou echt?

 

Vakantie. Ik boek altijd een huisje. Lekker relaxed. Behalve dat je het zelf schoon moet houden dan. Dat is weer het voordeel van een hotel. Al heeft een hotel ook zo z’n ‘tegens’. Daar moet je op een bepaald moment toch echt je kamer verlaten, niks lekker boekje lezen op bed en aantreuzelen tot een uur of twaalf, anders hebben de mensen geen kans om je kamer te ‘doen’.

 

En ik heb wel graag een ‘gedane’ kamer

 

Ben ook wel graag onder de douche geweest voor ze komen schoonmaken. Dan heb ik lekker een verse handdoek de volgende ochtend. Jaja, ik weet het, niet milieuvriendelijk… Misschien is het hele begrip ‘hotel ‘wel niet milieuvriendelijk, als je er goed over nadenkt. Als je trouwens te diep nadenkt zijn er heel veel problemen te ontdekken. En daar heb ik dan ook weer geen vakantie voor…

 

Hè, dwaal ik weer af. Ik wilde het hebben over de douches in hotels. En wel over een bijzonder eigenaardig fenomeen.

 

Ik moet er altijd weer onderuit om m’n bril te pakken

 

Ongeveer elke keer, als ik ’s ochtends weer in een nieuw hotel onder de douche stap, kom ik erachter dat ik eigenlijk m’n bril op had moeten houden. Want hoe ze het voor elkaar krijgen, ik heb geen idee, maar de jongens en meisjes douche-ontwerpers en kranenmakers zien kans om voortdurend nieuwe manieren te bedenken waarop je een kraan moet bedienen.

 

Hoe krijgen ze het voor elkaar?

 

En waarom doen ze dat? Want hoe moeilijk kan het zijn? Een kraan is een kraan, doe niet zo ingewikkeld. Kan dat niet eens universeel over de hele wereld afgesproken worden. Dat we gewoon overal dezelfde soort gebruiken? Dat ook ik het gewoon snap ’s ochtends vroeg? Of doe dan desnoods één soort per continent. En als dat niet haalbaar is, één soort per land? Is dat nou te veel gevraagd?

 

En als ze dan toch bezig zijn, ook graag een vaste manier om de afvoer te openen en af te sluiten. En meteen een standaard manier om de badkraan over te schakelen op de douchekop. Zodat ik hem beneden goed af kan stellen, zonder het bekende Spartaanse koude-douche of gevaarlijke ‘veel te hete douche’-effect?

 

Ik ben bang dat ik de heuglijke dag niet meer meemaak dat regeringsleiders hier eens een keer een gezamenlijk besluit over nemen. Dus vakantie met onderweg naar ons huurhuisje een hotelletje blijft voor mij een ontdekkingsreis, die me uiteindelijk geen enkel waterkundig inzicht oplevert. Hoe goed ik er elke keer ook weer op studeer.

 

Oh ja, en dan heb ik het nog niet eens gehad over het afsluiten en doortrekken van de wc. Kan soms ook een flinke studietijd in gaan zitten…

 

  

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter