‘Mijn zoon heeft mij voor een keuze gesteld’

 

Hanna (55) heeft samen met haar ex-man een zoon van 35, Daan. Sinds haar scheiding is haar band met Daan alleen maar sterker geworden.

 

 

Misschien hing ze iets teveel aan hem, denkt ze nu. Dat is namelijk allemaal veranderd met de komst van zijn vriendin, Josja.

 

‘Daan is mijn alles. Dat was al zo, maar sinds de scheiding is dat zo mogelijk nog meer geworden. Hij is er dan ook ontzettend voor mij geweest, toen ik het even niet meer zag zitten. En voor zijn vader ook trouwens, hoor: dat is altijd iets wat ik bewonderde in Daan. Dat ons huwelijk het uiteindelijk niet heeft overleefd is natuurlijk jammer, maar we hebben de opvoeding in ieder geval goed gedaan.

 

Daan heeft nog goed contact met zijn vader, ik spreek mijn ex inmiddels nauwelijks meer. De enige reden waarom we nog contact hadden was Daan en die is inmiddels ook een volwassen man. Of ik veel van zijn vader in Daan zie? Soms. Ik denk dat Daan van ons allebei de beste eigenschappen heeft overgenomen. Mijn man was ontzettend charmant, grappig en kon je zo om je vinger winden. Dat heeft Daan ook. Maar hij heeft mijn loyaliteit, mijn normen en waarden en haat net als ik onrecht.

 

Ik wist natuurlijk dat er een dag ging komen dat Daan met een meisje zou thuiskomen. Al vroeg had hij wel vriendinnetjes, maar nooit iets serieus. Hij was vooral bezig met zijn werk, en als hij niet aan het werk was, deed hij leuke dingen met vrienden. Hij is inmiddels advocaat en heeft het heel erg druk, het hele ‘work hard, play hard’ is bij hem absoluut van toepassing.

 

En toen kwam hij ineens eten. Met een meisje. ‘Mam, ik heb d’r gevonden. Dit is ‘r’, zei hij vastberaden. Ik stond een beetje perplex, want ik wist niet eens dat hij aan het daten was en ik had eigenlijk wel graag van tevoren geweten dat er een +1 aan tafel zou aanschuiven. Maar goed, niets aan te doen. Josja was haar naam en om eerlijk te zijn was ik vanaf het begin een beetje huiverig.

 

Waar Daan uitblinkt in goede eigenschappen, kon ik die niet meteen zien bij Josja. Ze werkte in de horeca, had geen studie afgerond en was meer een typetje dat het allemaal zo wel best vond. Nul ambitie, maar het wel continu over geld hebben. Een best aardig meisje, hoor. En erg leuk om te zien. Maar heel eerlijk: ik vond haar gewoon niet goed genoeg voor Daan.

 

Dat gevoel werd alleen maar versterkt toen ze een jaar met elkaar gingen en ik merkte dat Daan ook zijn passie voor zijn werk verloor. Iets waar hij altijd zo gelukkig van werd. Josja vond dat hij teveel aan het werk was, en daar was hij het eigenlijk wel mee eens. Misschien wilde hij wel wat anders gaan doen. Een minder veeleisende baan. Dat kwam uit de mond van een man die twee jaar geleden nog droomde van zijn eigen advocatenkantoor. Ik wist niet wat ik hoorde.

 

En toen barstte de bom. Volgens Daan had Josja altijd al het gevoel dat ik haar niet goed genoeg vond en was zij het zat om zo behandeld te worden. Terwijl ik mijn gevoelens zoveel mogelijk voor me heb gehouden. Ik ben nooit onaardig tegen haar geweest en heb mijn gevoelens nooit uitgesproken naar haar toe. Ik heb wel Daan zo nu en dan herinnerd aan zijn dromen van voor hij een relatie met haar had. Ik wilde niet dat hij zichzelf zou vergeten door een meisje. 

 

Nu heeft hij mij voor een keuze gezet: óf ik doe normaal tegen Josja, of hij verbreekt het contact. Ik voel me echt lamgeslagen. Ik weet niet hoe ik normaal tegen haar moet doen, want voor mijn gevoel deed ik dat al. Toen de lockdown begon, vond Daan het een goed moment om heel even het contact te verbreken en ‘na te denken’. De verschrikkelijkste periode uit m’n leven. We hebben nu afgesproken om het hier volgende week over te hebben, maar ik weet niet wat hij van me wil horen. Ik heb het idee dat zij hem manipuleert en dat mijn eerste gevoel klopt. Maar misschien is dat al te laat.’

 

Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl