‘Mijn vriendin wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten’

 

Jetty houdt nog maar net het hoofd boven water met haar cateringbedrijf, maar daar heeft haar beste vriendin Brechtje geen boodschap aan…

 

 

‘Het is al laat en ik zit nog achter mijn laptop om de administratie bij te werken. Als je een eigen zaak hebt werk je eigenlijk altijd en dat is bij ons niet anders. Terwijl ik de laatste e-mails van de dag lees dwalen mijn gedachten steeds af naar het gesprek dat ik met mijn beste vriendin Brechtje had. Ze had mijn man en mij een tijdje geleden voor haar verjaardag uitgenodigd. We waren aan de late kant en de meeste gasten waren alweer naar huis. Ik was blij dat ik even met een glas wijn op de bank kon zitten.

 

 

Het was weer een lange dag. We hebben een eigen cateringbedrijf en in deze periode van het jaar moeten we het verdienen met bruiloften en partijen. Gelukkig hebben we het weer druk, na een lange periode dat we door corona niets konden doen. Een verschrikkelijke tijd was dat, waardoor de toekomst van ons bedrijf aan een zijden draadje kwam te hangen. We moesten ons personeel blijven betalen maar hadden nul inkomsten en nog steeds zijn we niet uit de gevarenzone. Personeel is nauwelijks te vinden en alles is duurder geworden. Dus we werken keihard om opdrachten binnen te halen en er ook nog iets op te verdienen, maar het is zeker geen vetpot. Dat is niet altijd makkelijk uit te leggen aan mensen die een “gewone” baan hebben, die iedere maand een salaris op de rekening krijgen, zoals bij Brechtje en haar man. Ze bedoelt het vast goed als ze zegt dat ik veel te hard werk, maar als ik dat niet doe verdien ik gewoon niks.

 

 

Op een gegeven moment was iedereen weg en zaten alleen wij nog in de kamer met Brechtje en haar man. We praatten een beetje over koetjes en kalfjes tot Brechtje zei dat zij en haar man planden om hun 25-jarig huwelijk te vieren met een groot feest. En natuurlijk dachten ze aan ons om de catering te doen. En dus volgde de onvermijdelijke vraag wat dat dan zou kosten. Ik kon daar zo gauw geen antwoord op geven want dat hangt van een heleboel dingen af, maar ik beloofde Brechtje dat ik haar snel een offerte zou sturen.

 

 

Een dag later had ze die al in haar mail zitten, maar na een week had ik nog steeds niets van haar gehoord. Dat vond ik wel raar en daarom belde ik haar maar om te vragen of ze ‘m wel ontvangen had. In eerste instantie draaide ze om de hete brei heen. Ja ze had ‘m ontvangen maar nog geen tijd gehad om hem goed te lezen. Maar ik voelde dat er iets anders aan de hand was en na enig aandringen van mijn kant zei ze dat ze het eigenlijk veel te duur vond. Ze snapte heus wel dat ik er iets aan moest verdienen, maar was het niet mogelijk dat zij, mijn beste vriendin, nog een beetje korting kon krijgen?

 

 

Ik voelde een behoorlijke irritatie opkomen want de offerte die ik voor haar had gemaakt, voor een uitgebreid feest met alles erop en eraan, was al heel scherp gerekend en daardoor zouden we er al nauwelijks aan verdienen. Een vriendendienst noem je dat, dus het gaf me een heel naar gevoel hoe ze me met haar vraag voor het blok zette terwijl ze dondersgoed weet wat de kosten zijn die ik maak.

 

 

Het water staat ons aan de lippen na de coronacrisis en het einde is nog lang niet in zicht. We moeten alle zeilen bijzetten, keihard werken en we houden maar net ons hoofd boven water. Het stelt me zo teleur dat ze het überhaupt aan me vroeg terwijl ze weet wat een zorgen ik me maak over onze financiële toekomst. Onze ziel en zaligheid en ons pensioen zit in de zaak en als we dat kwijtraken hebben we niets meer. Iedere klus die we te pakken kunnen krijgen hebben we nodig om te overleven en Brecht weet dat dondersgoed.

 

 

Uiteindelijk kreeg ik een paar dagen later van haar een appje met een of andere vage reden waarom ze er toch maar van afzagen om ons bedrijf voor hun huwelijksfeest in te huren. Als ze nu gewoon eerlijk was en zou zeggen dat ze het niet kan of wil betalen dan zou ik dat wel jammer vinden maar heus wel begrijpen. Maar dat mijn beste vriendin nu probeert om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten doet me echt pijn.’

 

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl