‘Mijn vader werd door zijn minnares afgeperst’

 

Maureen is verbijsterd als haar vader plotseling overlijdt en haar moeder ontredderd achterlaat. Maar na zijn uitvaart wordt de schok alleen maar groter.

 

 

 

 

‘Als ik in de woonkamer van mijn moeder achter de laptop zit krijg ik opeens het gevoel dat er iemand naar me kijkt. Er is niemand in de kamer en toch gaat het gevoel niet weg. Tot mijn oog valt op een foto van m’n vader waarbij hij recht in de camera kijkt. Zijn grijze krullen vallen om een zongebruind gezicht. Hij lacht naar degene die de foto maakte. Hij was een knappe man om te zien, een echte charmeur waar mijn moeder als jonge vrouw als een blok voor viel.

 

 

Maar zoals ze zeggen: een mooie man heb je nooit alleen. Ook mijn vader had ooit een affaire. Ik was nog te jong om het allemaal te begrijpen maar ik had wel door dat er iets niet in de haak was toen ik opeens naar een andere lagere school moest. Ik begreep er niets van toen ik niet meer met dat ene vriendinnetje uit de klas mocht spelen. Pas veel later snapte ik dat mijn vader een verhouding had met de moeder van dat kind. Het huwelijk van mijn ouders heeft daarna jaren aan een zijden draadje gehangen, maar met behulp van relatietherapie en heel veel gesprekken wist mijn vader weer het vertrouwen van mijn moeder te winnen.

 

 

Later, toen ik volwassen was en mijn relatie op de klippen was gelopen, heb ik er met mijn ouders weleens in alle eerlijkheid over gepraat. Over hoe het voor mijn moeder was toen ze erachter kwam wat er speelde tussen mijn vader en die moeder op het schoolplein. Hoe moeilijk ze het vond om mij van mijn vertrouwde schooltje te halen, waar ik vriendinnetjes had. Maar dat ze het niet kon verkroppen om mijn vriendinnetje in haar eigen huis te hebben. Over hoe radeloos mijn vader zich voelde toen zijn misstap uitkwam en hij zijn gezin dreigde te verliezen. Maar hoe mijn moeder toch voor hem koos en ze er samen sterker uit kwamen. Ik vond het zo stoer van mijn vader hoe hij over die periode in zijn leven sprak en bewonderde zijn eerlijkheid.

 

 

Maar van die bewondering is niets meer over. Een maand geleden stierf hij plotseling door een hartstilstand, pas 63 jaar oud. Mijn moeder trof hem thuis in de badkamer toen ze vond dat het wel erg lang duurde eer hij klaar was met douchen. De ambulancebroeders konden niets meer voor hem betekenen. Ontredderd regelden we zijn begrafenis. Het was een prachtige uitvaart met mooie toespraken en hartverwarmende reacties van talloze vrienden. Mijn vader was een graag geziene gast op de tennisbaan en kende daar iedereen.

 

 

Na de uitvaart moest mijn moeder van alles regelen en ze vroeg me of ik haar daarbij wilde helpen. Er was iets mis met de spaarrekening want er waren grote sommen geld verdwenen en ze begreep niet goed waar die bedragen naartoe waren gegaan. Pas na lang zoeken in zijn computer kon ik de puzzelstukjes bij elkaar leggen en kwam ik erachter dat het geld naar iemand was overgeboekt die hij via de tennisclub kende. In eerste instantie dacht ik dat het om iemand ging die het geld voor mijn vader zou beleggen. Pas toen ik in zijn e-mailberichten dezelfde naam tegenkwam kreeg ik het vermoeden dat er wat anders aan de hand was.

 

 

Uiteindelijk vond ik in de gewiste berichten een e-mail waarin stond dat hij op een bepaalde datum vijfduizend euro moest overmaken omdat zij anders contact met mijn moeder op zou nemen. Koortsachtig zocht ik verder. Pas na het lezen van een ander bericht viel het kwartje. Ze schreef dat ze belastende filmpjes had waarin mijn vader duidelijk te zien was. Hij moest per direct opnieuw een groot bedrag aan haar overmaken anders zou ze zijn geheim op straat gooien. Geschrokken klapte ik de laptop dicht. Meer hoefde ik niet te lezen want ik wist genoeg. Mijn vader had opnieuw een affaire en werd door deze vrouw afgeperst. Als hij niet zou betalen, dan zou ze filmpjes openbaar maken en zou mijn moeder en iedereen op de tennisbaan mijn vader zien terwijl hij in bed lag met die andere vrouw.

 

Blijkbaar heeft hij kost wat kost geprobeerd om dat tegen te houden en iedere keer weer geld betaald. Of hij deze berichten niet definitief van zijn computer gewist heeft om ervoor te zorgen dat mijn moeder en ik ze ooit zouden ontdekken weet ik niet en eerlijk gezegd interesseert het me ook niet.

 

Er is geen ruimte voor mijn verdriet want ik voel nu alleen maar zo veel woede dat ik soms het gevoel heb dat ik erin stik. Wie hebben we begraven? Mijn vader die voor mij een voorbeeld was over hoe je een fout kunt herstellen, of een grote leugenaar die er met het grootste gemak een dubbelleven op nahield en dat probeerde te verdoezelen door zijn minnares voor heel veel geld te laten zwijgen…’