‘Mijn stiefdochter schaamt zich kapot voor het gedrag van haar moeder’

moeder dochter

 

Sinds een paar jaar is Mia de stiefmoeder van Nikkie. Ondanks hun moeilijke start neemt het meisje haar steeds vaker in vertrouwen en daar heeft Nikkie een reden voor.

 

 

 

‘Toen ik Nikkie leerde kennen was het een dwarse brugklasser van twaalf. Zij zat totaal niet te wachten op de nieuwe vriendin van haar vader Gijs, die net een jaar daarvoor gescheiden was van haar moeder. Dat kon ik me als kind van gescheiden ouders maar al te goed voorstellen. Hoewel Nikkie heus wel probeerde hoever ze bij me kon gaan bleef ik er vertrouwen in houden dat het allemaal wel goed zou komen tussen ons. Ik wilde dan ook niet zo snel met haar vader samenwonen, juist omdat Nikkie mij als een indringer zag. Dat haar moeder daarbij olie op het vuur gooide hielp ook niet echt mee. Gijs had me al gewaarschuwd dat zijn ex om alles moeilijk deed waar het hun dochter aanging, maar dat ze echt probeerde om een wig tussen Nikkie en mij te drijven vond ik wel heel triest. Nikkie had het al moeilijk genoeg met de scheiding, dus wat zou zijn ex ermee winnen als Nikkie met mij de strijd aan zou moeten?

 

 

Inmiddels gaat het goed tussen ons en ben ik haar ‘liefmoeder’, zoals ze dat noemt. We hebben het gelukkig heel leuk met elkaar en doen dingen die ik vroeger ook met mijn eigen moeder deed. Gezellig winkelen of samen ergens een pizza eten. Ik prijs me gelukkig dat ik het zo met mijn stiefdochter getroffen heb, want dat had ook zomaar anders kunnen zijn. Bovendien had ik nooit een kinderwens, maar Nikkie voelt gewoon heel erg eigen. Inmiddels is ze vijftien en ze neemt me steeds vaker in vertrouwen, wat ik eigenlijk best bijzonder vind.

 

 

Bij haar eigen moeder kan Nikkie nauwelijks terecht, die is veel te druk met haar eigen leven en heeft voor Nikkie eigenlijk geen plaats. Sinds de scheiding van Gijs is ze helemaal losgeslagen, alsof ze vindt dat ze jaren heeft in te halen, en daar heeft Nikkie erg veel moeite mee. Haar moeder woont in dezelfde stad en om de week woont Nikkie bij haar. Zo af en toe rijdt ze ook langs het huis van haar moeder om even samen wat te drinken of om iets op te halen, maar laatst kwam Nikkie helemaal verbouwereerd thuis en wilde ze niet zeggen wat er aan de hand was.

 

 

Pas toen ik later even bij haar op haar kamer ging zitten kwam het hoge woord eruit. Dat ze haar woordenboek was vergeten en even lang het huis van haar moeder fietste om het op te halen. Dat ze dacht dat haar moeder naar haar werk was maar toen ze naar boven liep hoorde ze geluid. En dat ze, toen ze de slaapkamer van haar moeder opendeed, haar moeder daar met een vreemde man in bed zag liggen.

Huilend vertelde Nikkie dat dit niet de eerste keer was dat ze tussendoor thuiskwam en hoorde dat haar moeder boven met iemand was. Dat ze in de badkamer ook pillen had gevonden en dat ze heus wel wist dat dat partydrugs waren.

 

 

Toen ze haar moeder ernaar vroeg werd die kwaad en zei ze tegen Nikkie dat ze zich niet zo aan moest stellen, omdat zij toch ook een leven heeft. Daar heeft ze natuurlijk wel gelijk in, maar ik kan me zo voorstellen dat het voor een meisje van vijftien heel naar is om thuis te komen en je moeder met een wildvreemde kerel in bed te zien. Nikkie zei dat ze zich kapot schaamt voor het gedrag van haar moeder. In eerste instantie wist ik niet zo goed wat ik met de situatie aan moest en daarom vroeg ik maar of Nikkie het goed vond dat ik dit met haar vader zou bespreken, maar dat wilde ze absoluut niet.

 

 

Ik wil het vertrouwen dat Nikkie nu in mij heeft niet kapotmaken, maar ik vind het ook een heel naar idee dat mijn stiefdochter zich niet veilig voelt in het huis van haar eigen moeder. Bovendien vind ik het heel lastig dat ik deze situatie nu voor haar vader verborgen moet houden. Ik zit nu dus met een geheim opgescheept waar ik dolgraag van af wil en ik heb geen idee wat ik ermee aan moet. Want wat ik ook doe, ergens raakt er iemand heel erg teleurgesteld in mij om een situatie waar ik eigenlijk helemaal niet mee te maken heb.’

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl