‘Mijn schoondochter kaapte de naam van de baby van mijn dochter’

 

Als zowel haar dochter als haar schoondochter zwanger blijkt te zijn wordt Sonja eindelijk oma. Maar haar blijdschap om dit fantastische nieuws slaat al snel om in verdriet.

 

 

 

‘Op de sidetable staat een mooie fotolijst met een foto van mezelf met een wolk van een baby. De kleine Bella is mijn eerste kleinkind en ik kijk trots naar de fotograaf, mijn zoon. Hij is de vader van het meisje en zijn vriendin en hij hebben jaren moeten wachten op dit wondertje. Zwanger worden was niet vanzelfsprekend dus toen ze een aantal maanden geleden kwamen vertellen dat het eindelijk gelukt was en alles goed ging, wist ik niet hoe ik het had. Eindelijk goed nieuws en ik zou oma worden. Wat een cadeau. Het feest was helemaal compleet toen mijn dochter twee maanden later ook aankondigde zwanger te zijn. Volkomen onverwacht bleek ze samen met haar nieuwe vriend ook een kindje te verwachten. Hoewel deze zwangerschap niet gepland was besloten ze er samen voor te gaan.

 

Mijn dochter en schoondochter waren al goede vriendinnen, maar deze zwangerschappen maakten de vriendschap nog hechter. Ze gingen samen naar zwangerschapsyoga, bespraken alle pijntjes en kochten samen de eerste spulletjes. Maar wat ze elkaar niet wilden vertellen was of ze een jongetje of meisje zouden krijgen en welke naam ze gekozen hadden. Dat wilden ze allebei graag voor zich houden als verrassing na de geboorte.

 

Maar ik wist allang hoe het kindje van mijn dochter zou gaan heten als het een meisje zou zijn: Bella Luna. Een naam die ze al sinds haar tienerjaren in haar hoofd had, maar omdat ze steeds maar niet de juiste man tegenkwam verdween het idee dat ze moeder zou worden helemaal naar de achtergrond. Ze stortte zich op haar werk en over haar droom van moeder worden sprak ze niet. Het was al pijnlijk genoeg voor haar om te zien hoe haar vriendinnen allemaal wel kinderen kregen en zij nog steeds alleen was. Ondanks dat zij en haar vriend nog niet zo lang samen zijn was ik wel heel blij voor hen dat er een baby onderweg is, het kindje is meer dan gewenst. Misschien zou haar droom van een dochter met de naam Bella Luna eindelijk uitkomen.

 

Toen mijn zoon belde dat de weeën waren begonnen kon ik niet meer slapen van de zenuwen. De volgende middag kwam eindelijk het verlossende telefoontje dat hun dochter gezond en wel was geboren. Maar mijn blijdschap maakte al gauw plaats voor verwarring toen hij de naam van het meisje bekend maakte. Bella Sterre. Maar Bella was toch de naam die zijn zus al jaren aan haar toekomstige baby wilde geven? Het kon niet anders dan dat mijn zoon en schoondochter daarvan op de hoogte waren. Ik besloot er maar niets van te zeggen en zei dat ik met een half uurtje in het ziekenhuis zou zijn. Maar ik zat nog niet in de auto of mijn dochter belde helemaal overstuur op.

 

‘Ze hebben de naam van mijn dochter afgepakt’, riep ze huilend door de telefoon. Hoe waagden ze het om hun pasgeboren dochter de naam te geven die zij voor haar zo vurig gewenste meisje had bedacht, waar ze al die jaren op had gewacht en dat nu in haar buik groeide… Ik wist niet zo goed wat ik met de situatie aan moest. Mijn blijdschap om een gezonde kleindochter en de vertwijfeling over de keuze van haar naam rolden als een golf over me heen. Maar toen ik de kleine Bella eenmaal in mijn armen had wilde ik er niet over beginnen, want mijn schoondochter lag na de bevalling uitgeput in het kraambed.

 

Maar mijn dochter liet het er niet bij zitten, ze was woest op haar broer en schoonzus. Want ze wisten van deze gedroomde naam en ze vindt het onvergefelijk dat zij hem gekaapt hebben voor hun eigen kindje. Uit pure nijd weigerde ze zelfs om naar het meisje te komen kijken.

 

Binnenkort zal mijn dochter dus zelf moeder worden van haar eigen dochtertje, een droom die uitkomt. Ik had nooit gedacht dat ik binnen zo’n kort tijd opeens twee kleinkinderen zou hebben. Maar van de feestelijke stemming is niets meer over nu deze bizarre ruzie is ontstaan om de naam van deze baby’s en ik werkelijk geen idee heb hoe ik deze nare situatie op kan lossen.’