‘Mijn nieuwe schoonzus is een splijtzwam in onze familie’

 

Als de oudste broer van José een nieuwe relatie krijgt zorgt dat voor spanningen in de familie.

 

 

‘Ik zit met een kop koffie en een stapeltje lege enveloppen aan de keukentafel. Naast mijn beker liggen uitnodigingen voor een feest dat mijn man en ik over een paar weken voor ons 25-jarig huwelijk zullen geven. We hebben een heel knusse locatie gevonden waar we op een hopelijk mooie zomeravond een knalfeest willen geven voor onze vrienden en familie. Een tijdje geleden hebben we al gevraagd of iedereen die we er dolgraag bij willen hebben de datum in de agenda wil reserveren. Maar inmiddels hebben de eerste gasten afgezegd. Niet omdat ze dan op vakantie zijn, maar vanwege de komst van de nieuwe liefde van mijn oudste broer.

 

Sinds mijn oudste broer Jasper een nieuwe relatie heeft is er bonje in het gezin van vijf waar ik vandaan kom. Drie jaar geleden wilde Jasper plotseling van zijn vouw Elleke scheiden. Elleke wist niet wat haar overkwam want ze had nooit gemerkt dat Jasper ongelukkig was. Zij dacht dat ze een heel sterke relatie hadden, en zij niet alleen, dat dachten we allemaal. Ik was altijd heel hecht met mijn broers en zus, dus als er al wat zou spelen, dan hadden we dat echt wel geweten. We kennen Elleke al sinds ze op haar zeventiende verkering kreeg met Jasper dus ze voelde gewoon als mijn echte zus. Ze is zo’n lieve vrouw bij wie onze kinderen altijd graag logeerden. Op familieverjaardagen nam ze altijd wat lekkers mee en de laatste jaren dat onze ouders nog leefden was ze de vaste mantelzorger. Voor haar was er geen verschil tussen haar eigen ouders en die van ons. 

 

Je kunt je voorstellen dat de schok heel erg groot was toen Jasper op een familiefeestje vertelde dat hij alleen was gekomen omdat hij die ochtend aan Elleke had verteld dat hij bij haar weg zou gaan. In eerste instantie wilde hij ons niet vertellen wat de reden was dat hij bij Elleke weg wilde, maar na enig aandringen van onze kant kwam de aap uit de mouw. Hij had het gevoel dat ze elkaar niets meer te vertellen hadden nu de kinderen de deur uit waren en hij had echt zijn best gedaan om zijn huwelijk te redden. Maar hij ondernam steeds meer alleen zonder haar en zo had hij op de golfbaan een heel leuke vrouw leren kennen met wie hij meteen een klik had. Deze Heleen, die net van haar tweede man gescheiden was, had dezelfde ideeën als hij en was wel op zoek naar wat avontuur. Jasper wist heus wel dat het niet de schoonheidsprijs verdiende hoe hij het met Elleke had aangepakt maar zijn besluit stond vast. Hij gaat bijna met pensioen en wil niet thuis achter de geraniums blijven zitten. En met Heleen kun je tenminste lachen, zei hij nog. 

 

Dat de komst van Heleen een bom onder de band tussen mijn broers en zus zou leggen had ik nooit verwacht. Natuurlijk vond ik het verschrikkelijk voor Elleke dat Jasper besloot om bij haar weg te gaan, maar ik vind dat je nooit precies weet wat er achter de voordeur gebeurt. Natuurlijk zal er echt wel wat aan de hand geweest zijn want ik kan me niet voorstellen dat Jasper zomaar verliefd kon worden op een andere vrouw. Daarbij gaat het mij niets aan wat de reden is. Maar mijn zus denkt er heel anders over. Zij is woest op Jasper en vindt het onbegrijpelijk dat hij zijn lieve vrouw die zoveel voor de familie betekende zomaar in wilde ruilen voor een ander. Een type dat hij nauwelijks kende en bovendien al een paar mannen versleten had. Mijn zus zei vrijwel meteen dat ze deze dame niet wenste te ontmoeten en dat Jasper ook niet meer op haar hoefde te rekenen en een week later zei ook mijn jongste broer dat hij Jasper niet meer hoefde te zien. Mijn andere broer daarentegen begreep de keuze van Jasper wel. Je leeft tenslotte maar een keer, zei hij en als je in een ongelukkig huwelijk zit dan moet je er of iets aan doen, of weggaan. Hij vond dat Jasper groot gelijk had om voor het laatste te kiezen. Hij had er toch alles aan gedaan?

 

Inmiddels zijn we twee jaar verder en is Jasper officieel gescheiden en meteen daarna met Heleen getrouwd. Elleke probeert zo goed en zo kwaad als het kan haar leven weer op te pakken, maar voelt zich eenzaam en afgedankt terwijl Jasper net een verliefde puber is die met Heleen weekendjes op reis is en geen feestje overslaat. Van onze hechte onderlinge familieband is niet veel meer over. Zo kwamen we altijd bij elkaar op verjaardagen en hadden we rond de feestdagen altijd een familiedag. Maar het lijkt wel alsof we in twee kampen uiteen zijn gevallen: mijn oudere broers en ik die zich er niet mee willen bemoeien en mijn zus en jongste broer die het contact met Jasper echt hebben verbroken. Hoe vaak ik ook probeerde om met hen te praten, dat het Jaspers eigen keuze is, dat hij Elleke toch goed heeft achtergelaten omdat ze geen financiële zorgen heeft, en vooral dat wij ons er niet mee mogen bemoeien, zij willen Jasper niet meer zien.

 

En nu geven mijn man en ik dus een feest. Ik heb geprobeerd om mijn broers en zus nog een keer hier thuis uit te nodigen om zonder onze partners nog eens te proberen om de plooien glad te strijken, maar helaas liepen mijn zus en jongste broer al na een half uur boos weg. Ik had gehoopt dat iedereen zijn trots opzij zou kunnen zetten om toch allemaal de uitnodiging van ons feest te accepteren, voor mij en mijn man. 

 

Mijn nieuwe schoonzus is een splijtzwam in onze familie en helaas kan geen van mijn broers of zus zich voor even niet over deze rottige familiekwestie heen zetten. Tot mijn grote teleurstelling ziet het ernaar uit dat ze allemaal vastzitten in hun eigen gelijk en geen centimeter willen toegeven.’

 

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl