Method acting: deze acteurs staan erom bekend

 

Method acting, ik zal het denk ik nooit helemaal begrijpen. Nu ben ik sowieso niet echt een talentvolle actrice, dat heb ik met mijn groep-acht-musical wel bewezen.

 

 

Daarna heb ik nooit meer een rol te pakken gekregen. Maar goed, method acting is een ding en sommige acteurs zweren erbij. En vaak zijn dat ook de acteurs die zich helemaal verliezen in hun rol. Die, ook als de camera’s niet draaien, volledig in hun personage blijven of die als voorbereiding compleet gaan leven als hun on-screen persona. Toegegeven: het is vaak wel ten goede gekomen, want er zitten een paar bijzonder mooie rollen bij.

 

1. Heath Ledger — The Joker (The Dark Knight)

 

Om zich voor te bereiden op deze rol sloot deze acteur zich een maand lang op in een hotelkamer en hield hij elke dag een dagboek bij. De geruchten gaan nog steeds dat zijn overdosis (een ongeluk) het resultaat was van hoe hij geraakt werd door zijn rol. Veel te vroeg overleden en een verdiende Oscar voor zijn rol (postuum).

 

2. Jared Leto — The Joker (Suicide Squad)

 

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat deze uitvoering van The Joker íets minder succesvol was. Wat een dramatische film, zeg. Hardnekkige geruchten gaan rond dat hij als voorbereiding op deze grimmige rol zijn costerren trakteerde op ‘cadeautjes’, zoals een dode rat aan Margot Robbie. Die viel niet helemaal lekker.

 

3. Jim Carrey — Andy Kaufman (Man On The Moon)

 

Carrey ging zelfs zo ver dat zijn method acting een probleem werd voor de mensen die meewerkten aan de film. Hij bleef continu in zijn rol en zocht daarna psychische hulp om Andy Kaufman weer ‘uit zijn hoofd te halen’. Hoe dan ook, het resultaat mag er wel wezen. Prachtige film.

 

4. Daniel Day-Lewis

 

Deze Oscarwinnende acteur staat bekend om zijn method acting. Dat is ook waarschijnlijk de reden dat hij erom bekendstaat dat hij best pittig kan zijn om mee te werken, wat ik me wel kan voorstellen op zich; als één van de belangrijkste acteurs weigert uit zijn rol te stappen tussen de opnames door lijkt dat me best lastig. Bij Gangs of New York wilde hij zijn rol zo authentiek mogelijk neerzetten en weigerde hij warmere kleding te dragen; hij liep alleen rond in kleding van de 19e eeuw. Gevolg: longontsteking.

 

5. Kate Winslet

 

Nadat ze in The Reader een bewaker van een concentratiekamp had gespeeld, heeft ze nog maanden last gehad van de rol. Ze beschreef het als een auto-ongeluk waar ze lang van moest bijkomen omdat ze zich zó had ingeleefd.

 

6. Tom Hanks

 

Het lievelingetje van het internet kan zich ook nog wel eens verliezen. Tijdens de opnames van Cast Away weigerde hij zijn haar te knippen of in bad te gaan (zijn personage strandde op een onbewoond eiland), wat resulteerde in een lelijke infectie. Bij The Green Mile bleef hij continu in zijn rol, tot groot ongenoegen van schrijver Stephen King.

 

7. Leonardo DiCaprio

 

Eindelijk won hij zijn langverwachte Oscar, voor The Revenant. En daar had hij dan ook alles aan gedaan. Om zich voor te bereiden op zijn rol at hij rauw bizonvlees, terwijl hij doorgaans een vegetariër is. Hij sliep ook daadwerkelijk in een karkas van een dood dier (zoals in de film) en spendeerde veel tijd op plekken waar de temperaturen ver onder nul waren.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer