Met deze tips kijk je positiever naar je lichaam

 

Knieën die altijd lelijk zijn, striae op billen, zwaaiende bovenarmen, gekkige voeten, een Olga, worstenvingers en vooral: te dik zijn.

 

Noem één van deze beledigende opmerkingen en ik kan per punt minimaal tien vrouwen aanwijzen die zichzelf ooit publiekelijk naar beneden gehaald hebben op dit onderdeel.

 

Bij mijn ode aan Vivian, Rianne, Marieke, Miljuschka en jou kwam er best wat los, van lieve berichten tot een paar kanttekeningen. Ik schreef bijvoorbeeld dat ik geen maatje 36 ben, never was en never will be. Een enkeling vatte dit op als kritiek op dunner zijn, maar ik bedoelde precies wat ik schreef: dat ik die maat niet héb en waarschijnlijk nooit ga krijgen. Het gaat er nu juist om dat we positiever zijn over ons eigen lichaam en dat van elkaar, ongeacht welke maat je hebt of hoeveel rolletjes of ribbetjes je kunt tellen. Lichamen accepteren, zodat een jongere generatie dit weer van ons kan leren. Want laten we eens loslaten dat er een standaard ideaalbeeld is, dan valt er ook niets meer na te streven. Wat een genot moet dat zijn als we straks naar het strand kunnen.     

 
Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik jou (en mezelf) denken. Daarom heb ik wat tips verzameld als back-up, zodat elke vrouw iedere dag een beetje meer van haar eigen lichaam gaat houden, ongeacht je maat, lengte of knieën.

 

1. Duik in je timeline

Waren het vroeger de bladen, nu bulken social media van gephotoshopte ideaalbeelden. En dat Photoshop daar aan te pas komt zegt natuurlijk al genoeg. Volg vanaf nu vrouwen die de realiteit weerspiegelen, dat doet ontzettend veel met je beeldvorming. Begin maar eens met Rianne Meijer.

 

2. Heb je lichaam lief

Door mijn hernia moest ik stoppen met sporten en was ik weinig in beweging. Per maand kon ik ongeveer een kilo bijschrijven en bóós dat ik daardoor op mijn lichaam was. Terwijl ik juist wat liever moest zijn, want hoe te gek was het dat ik weer normaal een kwartiertje kon lopen en een half uur auto kon rijden? Zo belangrijk: waardeer je lichaam om wat het wel kan en voor je doet.

 

3. Kijk in de spiegel

Door jezelf te zien wen je aan je eigen lichaam. Doe elke dag maar een poedelnaakt rondje voor de spiegel en doe dit zónder iets van je lijf te vinden, het leert je accepteren.

 

4. Laat je niks vertellen

Niemand heeft het recht om jouw lichaam te beoordelen op goed of niet goed. Alleen een dokter kan iets zeggen over gezond of niet gezond. Stop met vergelijken, luister niet als mensen oordelen en geef elkaar in plaats daarvan complimenten. Niets is zo’n verspilling als een niet gegeven compliment.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans