Met deze kou besparen op je energierekening?
Dat is supereasy als je vandaag nog dit doet.
Misschien heb je het niet eens zo door, maar neem eens een kijkje in je vriezer. Zit er bij jou ook zo’n dikke laag ijs in waardoor de lades moeilijker schuiven of je het deurtje lastig open of dicht krijgt? Dan is het geen gek idee om dat vandaag nog op te lossen. Met een buitentemperatuur van rond het vriespunt is dit het perfecte moment. Juist omdat het buiten zo koud is kun je zonder problemen alles wat in je vriezer zit in je tuin of op je balkon zetten. Duh! Dus haal die karbonaadjes of dat prakkie macaroni van vorige week eruit en ga poetsen.
Kijk eerst even hoeveel sterren je vriezer heeft, dan weet je meteen hoe lang je iets kunt bewaren. Ik vergeet zelf nogal eens dat er iets achterin de lade ligt en dat kun je zelfs in je vriezer niet eeuwig laten zitten. Het Voedingscentrum heeft een handig lijstje waarop staat hoelang eten in de diepvries houdbaar is. Werk veilig, dus haal eerst de stekker uit het stopcontact. Om ervoor te zorgen dat het ijs snel loslaat kun je er, afhankelijk van de grootte van je vriezer een pannetje of een emmer met heet water in zetten. Leg een dweil of handdoek op de bodem waar je het smeltwater in opvangt. Doe dan het deurtje dicht en ga even iets anders doen. Na een tijdje zit het ijs al zo los dat je het makkelijk met een plastic krabbertje of houten spatel weg kan halen. Nog even de bakken en de wanden met een fris sopje van lauw water en een beetje afwasmiddel afnemen en klaar is Clara.
Een met ijs ‘aangekoekte’ vriezer is een energieslurper van jewelste, want hoe meer ijs er in je vriezer zit, hoe meer het apparaat zijn best moet doen om te koelen en dat zie je terug in je energierekening. Zorg er dus heel eenvoudig voor dat het ijs in je diepvriezer geen kans krijgt, dan kun jij heel tevreden toezien hoe je energieverbruik afneemt. Zelfs op deze koude dagen.
Thank me later!