Met de paplepel ingegoten: tofu

 

Of tahoe, zoals dat bij ons thuis vroeger heette. En het smaakt nog steeds naar meer. Dankzij Emma de Thouars kan ik voorlopig m’n lol op.

 

 

 

Niet alleen ben ik opgegroeid in een gezin waar we zeker drie keer per week ‘Indisch’ aten, een hobby van m’n moeder, die daar een tijdje gewoond en gewerkt heeft en de smaak flink te pakken had. Zo aten wij met kerst meestal een uitgebreide rijsttafel, waar uiteraard tahoe in de sajoer lodeh ging,

 

Ook heb ik altijd mensen in m’n omgeving gehad die iets met tofu of tahoe hadden. Mijn helaas veel te jong overleden vriendin Helène, met haar Thaise roots, maakte voor elk feestje haar befaamde tahoeballen. Ik heb vaak meegeholpen om die te draaien, maar nooit het recept gevraagd. Dat was tahoe met kruiden en pittige specerijen (en een ei?) erdoor. De ballen gingen vlak voor het serveren in de frituur. Heerlijk.

 

En van mijn ook al veel te jong overleden Chinese vriendin Qin, die uit Chengdu kwam, kreeg ik privéles in de Szechuan keuken. Dan gingen we eerst naar de leukste Chinese winkels in Amsterdam, waar ik allerlei onbekende groenten leerde kennen, waarna we bij thuiskomst de keuken indoken en ze me bijvoorbeeld mapu dofu leerde maken. Dat zag er heel anders uit dan de versies die ik later zag. Zij sneed de tofu aan mini-blokjes. En lekkerrr

 

Tegenwoordig ben ik fervent volger van Emma de Thouars, zoals je misschien wel weet. Ik wil geen Instagram-post van haar missen. Ze produceert het ene na het andere prachtige kookboek. Ook die wil ik niet missen. Zojuist is er een prachtig boek van haar verschenen, helemaal over tofu. Natuurlijk dacht ik eerst dat een heel boek misschien een beetje veel was. Fout gedacht. Van voor naar achter wil je het hele boek ‘uitkoken’ als je het ziet. Lekker lekker lekker.

 

 

De eerste recepten die ik ga proberen zijn al van ‘geeltjes’ voorzien:
– Broodje sambal goreng tahu
– Koreaanse sticky tofu
– Pad prakow met tofu

 

Grote complimenten weer voor Emma

 

 

En natuurlijk ga ik hier weer niet in m’n eentje van zitten genieten. Jij krijgt ook de kans om mee te smullen. Het boek ligt in de winkel en kost €23,99. En… ik mag er drie verloten. Dus heb je zin om binnenkort ook aan de slag te gaan met al dit lekkers…

 

 

Even reageren onder het Facebookbericht. Volgende week maak ik de drie winnaars bekend. Heel veel succes!

 

Ik wens je een fijne en natuurlijk ook lekkere week.

 

Liefs van Franska

 

PS
Je kunt trouwens ook lid worden van Emma’s Eetclub.

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska