Meisjes die op hun vijfde al schaamhaar en borstontwikkeling krijgen?

 

Het komt voor, zij het zeer sporadisch. Toch is er iets aan de hand dat al onze meiden treft.

 

 

 

Mijn dochter was nét elf toen ze voor het eerst menstrueerde. Ze was de eerste van haar klas, de eerste met borsten, de langste in haar klas (en de klas boven haar), de enige met pukkeltjes, de enige die, door hormonen gegijzeld, mood swings had en ook de enige die geslachtsrijp was – met alle gevolgen van dien. Moeilijk? Ja dat was het.

 

Van de week las ik in de Volkskrant dat de meisjes in ons land steeds eerder in de puberteit komen. Werden Europese meiden eind 19e eeuw nog voor het eerst ongesteld als ze ruim 16 jaar oud waren, rond 2000 was die leeftijd gedaald naar ongeveer 13 jaar. 

 

Dit is hoe het werkt: de natuur heeft bepaald dat een lichaam pas gaat puberen als het ‘klaar’ is voor de overgang naar geslachtsrijpheid. Dankzij verbeterde medische zorg en voeding breekt dat moment nu vroeger aan dan 150 jaar geleden. Ook doordat steeds meer kinderen overgewicht hebben is het lichaam eerder klaar voor verandering, want een lijf met genoeg vetmassa heeft eerder genoeg energie om te gaan puberen. Maar betere zorg, betere voeding en meer speklagen verklaren weliswaar iets, maar niet alles. Ook hormoonverstorende stoffen (de stoffen die hard plastic buigzaam maken en die gebruikt worden in onder meer voedselverpakkingen, speelgoed, matrassen, nagellak en shampoo) kunnen mogelijk een rol spelen, maar hard bewijs daarvoor is er nog niet.

 

Dat er iets gaande is dat de meeste van onze meiden treft, staat buiten kijf. Want vroeg gaan puberen is niet fijn en gaat gepaard met schaamte (de meisjes die vroeg zijn voelen zich anders) en met (iets) grotere gezondheidsrisico’s, zowel lichamelijk (diabetes, hart- en vaatziekten en borstkanker) als geestelijk (lichaam en geest lopen uit de pas). Meiden die vroeg in de puberteit komen, hebben ook op een jongere leeftijd voor het eerst seks en lopen een groter risico om seksueel misbruikt te worden. 

 

Of de aanvangsleeftijd van de puberteit nog steeds daalt en in de toekomst zal blijven dalen? Tot nu toe heeft niemand het antwoord. En of er iets te doen is om die daling te stoppen? Ook daarover tasten de geleerden in het duister. Gevallen van meisjes die op hun vijfde – ik vergis me hier niet – al schaamhaar en borstontwikkeling hebben, staan niet op zichzelf.

 

In het geval van mijn kleindochter zou dat betekenen dat ze nog maar vier jaar kind zou kunnen zijn en dat is een scenario waar we nog maar even niet aan denken.

 

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans