Vin de noix
voor circa 4 liter
Dit heb je nodig
- 40 verse, groene walnoten
- 4 kruidnagels
- 1 l eau de vie van vruchten
- 1 kg fijne tafelsuiker
- 4 l stevige rode wijn
Zo maak je het
Was de noten en maak ze goed droog. Snijd elke noot in vieren en kneus elk stukje met een stevig mes of met de onderkant van een steelpan.
Doe de noten in een grote fles van circa 5 liter samen met de kruidnagels en de eau de vie.
Dek de fles af met een grote kurk of een gaasje, er moet wel wat lucht bij kunnen komen, dus als je de fles met een kurk afsluit, moet je deze er een beetje schuin opzetten. Het is wel verstandig om er eerst een dubbelgevouwen gaasje op te leggen, zodat er niets in de fles kan vallen.
Laat dit twee maanden staan, zodat de noten hun smaak kunnen afgeven. Doe dit op een koele, donkere plaats en schud de fles heel regelmatig.
Voeg dan de suiker en de wijn toe en laat dit vervolgens nog één week intrekken, roer of schud heel regelmatig, zodat je zeker weet dat de suiker goed is opgelost. Schenk de wijn over in kleinere flessen, doe dit door een fijne zeef of door kaasdoek of dubbelgevouwen gaasjes. Sluit de flessen goed af en bewaar ze op een koele, donkere plek. Bewaar de wijn minstens een jaar voordat je gaat proeven!
Ook in Nederland kun je notenwijn maken op precies dezelfde manier en om dezelfde tijd, er zijn voldoende plekken waar walnotenbomen staan.