Zeg je Nyons, zeg je olijven

 

Marlies: Ik moet er even voor rijden, maar die markt in Nyons is zo ontzettend leuk. Ik haal er de lekkerste streekproducten. En wat ik vaak maak: tapenade van die heerlijke Tanche-olijven.

 

 

De Drôme Provençal; Nyons en tapenade
Hoewel Nyons zeker anderhalf uur rijden is vanaf mijn Franse stek, ga ik er toch regelmatig naartoe. Meestal kies ik dan de donderdag want dan is er een grote en kleurrijke weekmarkt. ’s Zomers is deze markt enorm, zowel wat standhouders als bezoekers betreft, je kunt er over de hoofden lopen. Maar ook buiten het seizoen is de markt meer dan de moeite waard, ik kom er ook het liefst op rustige momenten. Je vindt er alles waar de Provence bekend om is: mooie stoffen, kleurrijk aardewerk, rieten manden, warme doorgestikte katoenen dekens (boutis) in najaar en winter, olijfolie en olijven (specialiteiten uit Nyons), kazen en charcuterie uit de regio en verder nog heel veel lekkere en eetbare dingen passend in het seizoen.

 

Liefhebbers van een mooie ambachtelijke olijfolie kunnen niet om Nyons heen. De Tanche, de olijf die hier groeit, kreeg als eerste in Frankrijk in 1994 een AOC-status (appelation d’origine contrôlée). Er staan dan ook verschillende kraampjes op de markt met olijfolie, olijven en producten gemaakt met deze ingrediënten, waaronder tapenades. Allemaal erg lekker, maar zo’n tapenade maak ik toch het liefst zelf, het is een fluitje van een cent en een huisgemaakte versie blijft toch het lekkerst. Natuurlijk koop ik wel ontpitte Tanche-olijven voor deze tapenade, maar je kunt er elke ontpitte (zwarte of groene) olijf voor gebruiken, als de smaak maar neutraal is, want de smaakmakers voeg je zelf toe.

 

Tapenade 

De olijven die je gebruikt moeten niet té zout zijn, anders wordt de tapenade dat ook. Proef ze eerst even voordat je ze gebruikt. Je kunt dit verrukkelijke smeersel ongeveer één week bewaren in de koelkast en zorg ervoor dat er een heel dun laagje olijfolie op de tapenade ligt, dan krijgen schimmels geen kans.

 

Dit heb je nodig:
(voor circa 450 g)

* 300 g zwarte (of groene) olijven zonder pit
* 30 g ansjovisfilets
* 40 g uitgelekte kappertjes
* 1 teentje knoflook
* 1 kleine tl mosterd
* 2 el fijngesneden platte peterselie of basilicum
* 3-6 el olijfolie
* zout, peper
* citroensap

 

 

Zo maak je het:
Pureer de olijven samen met de ansjovisfilets, kappertjes, knoflook, mosterd en peterselie tot een niet te fijn mengsel. Voeg de olijfolie in gedeelten toe tot het mengsel smeuïg is. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Schep de tapenade in een schone pot, laat het even staan tot de olie zich afscheidt en boven komt drijven. Schenk er nog een klein beetje olie op, het is belangrijk dat de vaste delen onder de olie staan, zo kan er niets bederven. Bewaar de tapenade niet langer dan een week in de koelkast. Lekker op (geroosterd) stokbrood of ciabatta of door de pasta. Het is ook heerlijk om er pittige radijsjes in te dopen.

 

Tikkie anders:

Om deze tapenade vol Provençaalse smaken ‘exotisch’ te maken kun je de peterselie vervangen door verse koriander en het citroensap door limoensap. Voeg dan tevens een klein theelepeltje geraspte gemberwortel toe en een halve of hele fijngesneden rode chilipeper.

 

 

 

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

 

witte-balk-met-bol-marlies