Een echte wintervrucht

In de Drôme, waar Marlies parttime woont, hangen de bomen nu vol feloranje kaki’s. Tijd voor een nadere inspectie naar deze wintervrucht…

 

 

Het blijft me verbazen: die wonderlijke, bladerloze kakiboom vol oranje vruchten die je in deze maanden veel ziet in de Drôme. Van een afstand denk je dat het een boom vol felgekleurde bladeren is, pas als je dichterbij komt zie je dat het geen bladeren maar vruchten zijn.
Kaki is een echte wintervrucht, die niet bang is voor een nachtvorstje, sterker nog, ze fleurt er enorm van op! Ze rijpt intens na een frisse nacht en wordt lekker zacht en zoet. En dan is een kaki op haar lekkerst…. zeer rijp, bijna overrijp.
De tannine die kaki van nature heeft, je merkt dat aan het stroeve gevoel in de mond als je een niet geheel rijpe kaki eet, zijn bij een zachte, rijpe vrucht vrijwel verdwenen.
Mijn favoriet is een rijpe kaki uit het vuistje, of gepureerd en gemengd met lobbig geklopte slagroom. Na uitgebreid tafelen is dit lichte toetje, carpaccio van kaki, ook niet te versmaden.

 

Dit heb je nodig (per persoon):

  • 1 rijpe kaki
  • 2 el grof gehakte walnoten, hazelnoten of (geschaafde) amandelen
  • enkele blaadjes munt of rucola
  • 3-4 el versgeperst sinaasappelsap

Snijd de ongeschilde kaki in flinterdunne plakjes en verdeel deze dakpansgewijs over een groot bord. Verdeel de noten en munt of rucola erover en als laatste het sinaasappelsap. Laat de smaken 10 minuten intrekken en serveer.

 

  

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

Fotografie: Marlies Batelaan