We hebben voor onze gewaardeerde huisgenoten de wereld aangeschaft aan manden, speelgoed en krabplanken

 

Studio Snorhaar

Joyce heeft meer foto’s van haar katten dan van haar kinderen in haar telefoon. En laat ze nu ook nog een bijna-buurmeisje hebben dat van huisdierdesign haar vak gemaakt heeft.

 

 

‘Hoe zien je kinderen er nu uit?’ vroeg een vriendin laatst. Daarvoor moest ik op mijn telefoon behoorlijk scrollen door alle foto’s en video’s van onze katten om een enkel plaatje van de kids te vinden. Ja, wij zijn dól op onze beestjes en dat is wederzijds. Niets van waar dat katten zich aan het huis hechten en niet aan de mensen. Als ik ’s avonds thuiskom, word ik door onze kattenfamilie, bestaande uit vader, moeder en hun enig kind, in de tuin opgewacht met veel geprrr en springkopjes.

De laatste veertig jaar leven wij – eerst mijn man en ik, later mijn gezin – in het prettige gezelschap van katten. Van raskatten tot verwaarloosde asielschatjes. En allemaal met een heel eigen karakter en eigenaardigheden. Op het gevaar af dat het klef klinkt: het zijn net mensen! We hebben voor deze gewaardeerde huisgenoten de wereld aangeschaft aan manden, speelgoed, krabplanken tot en met de lelijke toren met vloerbedekking. Ze werden allemaal door de gebruikers zelf afgeschaft.

Het verbaast me dat er zoveel lelijkheid en onzin wordt verkocht, terwijl dierproducten een gigantische (emo)markt vormen en de aandacht voor interieur groter is dan ooit. Gelukkig is daar nu Studio Snorhaar van Regina Mol.

Regina is een bijna-buurmeisje dat bij ons om de hoek woont. Niets inspirerender als ik haar werkplaats even binnenloop, die zij al heeft vanaf de tijd dat zij aan de Design Academy studeerde. Een heerlijke plek waar van alles te zien is, met stapels materialen en Tijger die even komt buurten. Hoogtepunt was haar afstudeerproject een kattenmand die tegelijk ook als reismand kon dienen.

Inmiddels neemt het ontwerpen van manden, speelgoed en andere fijne spullen voor katten, en sinds kort ook honden, een belangrijk deel van Regina’s tijd in. Het zijn stuk voor stuk producten die mooi, ingetogen en functioneel zijn. Zij combineert haar inzicht in de wensen en behoeften van katten en honden met haar passie voor materialen en texturen. Hoe goed ze dat doet blijkt uit een lovend artikel in ‘Trendtablet’. Dit online social media platform, opgericht door trendwatcher Lidewij Edelkoort besteedde in ‘Trend Pet’ uitvoerig aandacht aan het Regina’s afstudeerproject.

Regina ontwerpt inmiddels vanuit haar eigen bedrijf, maar ook in opdracht van Mia Cara, een Duitse designwebshop die met een aantal designers samenwerkt aan de ontwikkeling van accessoires voor katten en honden. Hoog op mijn verlanglijstje staat de mooie houten ring met kussen. Ontwikkeld voor op het bureau omdat poezen het liefst op je toetsenbord gaan liggen als je werkt. Misschien moet ik haar wel vragen er een te maken in groot formaat waar mijn hele kattenfamilie in past.

 

Joyce Huisman was columnist bij VT Wonen en later stylist en tekstschrijver. Ze heeft een fiks aantal kook- en designboeken geschreven. Ze werkt ook als creatief consultant en brand-specialist voor bedrijven.