Walnoten zijn niet alleen lekker ‘uit het vuistje’, maar ook heerlijk om mee te bakken. Deze heerlijke koekjes serveer je met een dessertwijn uit de Drôme. Délicieux!

 

Franquette, Mayette, Parisienne… Nee, dit zijn niet de namen van elegante Françaises, maar de drie walnootrassen die zich Noix de Grenoble mogen noemen, als ze tenminste in het herkomstgebied groeien. Dat herkomstgebied van deze verrukkelijke noot ligt ruim rondom Grenoble in drie departementen; de Drôme, de Isère en de Savoie.

De inwoners van de Drôme, waar ik verschillende maanden van het jaar toe behoor, kunnen zich zo eind september, begin oktober zenuwachtig gaan gedragen. Wanneer begint de oogst? Hoe is de kwaliteit dit jaar? Wanneer kunnen we naar onze favoriete producent afreizen? Walnoten koop je namelijk voor het hele seizoen en bewaar je thuis op een droge, koele plek. Je moet niet vreemd opkijken als je mij met drie tot vier zakken à 5 kilo naar de auto ziet lopen. En dan heb ik vaak ook nog een aantal flessen notenolie bij me. Ik dop de noten pas op het moment dat ik ze nodig heb, want in de dop blijven ze het hele jaar smaakvol.

 

Je kunt zelfs lekker soppen en de koekjes in de wijn dopen

 

Je kunt er ook zo lekker mee bakken. Ik maak graag notencake of notenkoekjes. Ook bak ik croquants àux noix, die je serveert bij de lichtzoete mousserende dessertwijn Clairette de Die, ook uit de Drôme afkomstig. Je kunt zelfs lekker soppen en de koekjes in de wijn dopen.

 

Dit heb je nodig

  • 2 eieren
  • 125 gram basterdsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7-8 gram)
  • 30 gram zachte roomboter
  • 75 gram walnotenpoeder (gemalen walnoten)
  • 60 gram grof gehakte walnoten

 

Zo maak je het

Klop de eieren met de suiker tot een egaal mengsel, voeg de bloem en de gist toe. En vervolgens de boter, gemalen noten en de gehakte noten. Het wordt nu een stevig deeg dat zich het beste laat kneden met een deegmachine, de handmixer of gewoon met de hand. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 5 millimeter en steek of snijd er vervolgens koekjes uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 18-24 minuten goudgeel en krokant in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat ze op een rooster afkoelen.

 

Eet smakelijk!

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

Fotografie: Marlies Batelaan