Dít is waarom mannen
vaker huilen dan vrouwen

Bij een traantje wegpinken zul je niet gelijk aan een beer van een vent denken. Toch huilen mannen tegenwoordig vaker dan vrouwen. Ja, écht.

 

 

Al kun je het niet geloven – want, eerlijk is eerlijk, wij vrouwen zijn toch behoorlijk emotionele wezens. Het gaat in eerste instantie om een tranengolf op het werk (en plein public of stiekem op de wc). Na een moeilijk moment zou de man sneller een beetje emotioneel worden dan zijn vrouwelijke collega. Tja, het lucht natuurlijk wél op, een potje goed snikken en snotteren, dus zo gek is het eigenlijk niet. Iederéén heeft weleens zo’n verschrikkelijke baaldag. Of we nou vrouw of man zijn. Werk is voor iedereen werk en dat wil weleens stomweg gewoon tegenzitten. Toch wordt er door de man ook buiten de office gehuild.

 

Maar die tranen, waar komen die nou eigenlijk vandaan? Vroeger hoorde je toch nóóit een man grienen in een hoekje of praten over gevoelens? ‘De moderne man’ huilt simpelweg vaker dan dat mannen vroeger deden: het wordt steeds meer geaccepteerd en zelfs gewaardeerd als een kerel zijn zachte kant kan showen. Een tijd terug nog niet, toen moest je je nog een beetje schamen als je de tranen voelde opkomen. Want dat hóórde niet bij kerels. Maar ja, nu die schaamte eenmaal weg is, is het geen enkel probleem dus, om samen bij een knusse Disneyfilm een zakdoek te pakken en tegen elkaar aan te kruipen. Eigenlijk best intiem toch, zo’n grote man met natte oogjes?

 

Het heeft ook te maken met leeftijd. Hoe ouder de man, hoe vaker ze hun tranen laten vloeien. Ach, gossie. Dit komt omdat ze vanaf een jaar of vijftig een stuk minder testosteron aanmaken. En toen ze jong waren, was boos worden heel stoer. Op een wat latere leeftijd is dit niet meer nodig. Maar héél erg is het niet. In het algemeen zijn vrouwen namelijk wat meer bereid om een huilende man te helpen dan een huilende vrouw: dus het maakt wel indruk, die tranenzee. Alsof ze het erom dóen. De arme stakkers.

 

Toch is er ook iets léuks aan de hand. Mannen huilen vaker van vreugde dan vrouwen. Is er een kleinkind geboren, gaat zijn dochter trouwen, heeft zijn favoriete voetbalclub gewonnen? Dan is de kans groot dat ze dat uiten met een klein, stiekem traantje. Ach, wat een zoeterds zijn het eigenlijk toch, diep in hun mannenhart. 

 

Wij geloven ze in ieder geval niet meer, als ze voor de zoveelste keer stellen dat ‘het toch écht door de uien komt’… Nee. Nu weten we wel béter. 

 

 

CIJFERTJES

  • Mannen huilen gemiddeld één keer per maand.
  • Het wetenschappelijke nut van een potje grienen? Dat is dat je sneller hulp krijgt of juist met rust gelaten wordt als je tranen laat zien. Het is wereldwijd begrepen teken van verdriet en hierdoor word je sneller een beetje gesteund. Voor kinderen is dit zeker van belang: zo krijgen ze binnen mum van tijd aandacht en liefde van hun ouders. Niet gek dus, dat kinderen vaker huilen dan volwassenen.
  • 80 procent van de mensen huilt het liefst thuis en 40 procent huilt dan ook het liefst alleen.