Mannen en opvliegers

 

Behandeling tegen opvliegers eindelijk ook getest op mannen

 

Bij het plotseling snikheet en dan weer koud hebben, last hebben van stemmingswisselingen en overmatig zweten, denken we al gauw aan opvliegers. En dan denken we al gauw aan vrouwen.

 

Maar ook mannen kunnen erg last hebben van opvliegers. Daarom is het Gelderse ziekenhuis Rijnstate aan het onderzoeken wat er allemaal mogelijk is, voor het arme manvolk, dat een beetje wordt vergeten. Want niemand denkt aan die arme man met zijn zweetbui. Voor vrouwen is het natuurlijk een duidelijk moment: de ongesteldheid houdt op en dus verandert er een boel in de hormoonhuishouding. Maar ja, een man heeft zo’n duidelijke aanwijzing niet. Bij hem komt die ‘overgang’ een stuk geleidelijker. Een langzame overgang dus, die wel tientallen jaren kan duren.

 

Bij mannen noemen we het ook wel een ‘andropauze’. Zo’n 20 procent van de mannen boven de 80 jaar heeft hier last van. Kenmerken zijn erg veel zweten en een opvallend rood gezicht krijgen. Daarnaast zijn mannen dan vaak moe, hebben ze een laag libido, zijn ze humeurig en komen ze gemakkelijk wat kilootjes aan, vooral rond de buik. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat hun testosteronniveau ontzettend daalt. Een beetje minder testosteron met de jaren is niet erg en dat gebeurt bij elke man stap voor stap, maar als het plotseling erg veel daalt, dan kan een man daar de gevolgen dusdanig van merken. 

 

En ook dit nog

 

En dat is niet alles. Mannen die worden behandeld voor prostaatkanker hebben vaak last van opvliegers, omdat ze hormoontherapie krijgen. Denk maar aan oud-voetballer Willem van Hanegem (73), 

die vandaag bekendmaakte dat hij prostaatkanker heeft. Hij begint volgende week aan een reeks van 35 bestralingen in 7 weken. Volgens de artsen is de kans op genezing groot, dus Van Hanegem heeft goede hoop. Hij blijft dan ook redelijk ontspannen ondanks het nieuws. “De dokter heeft gezegd dat de kans bijna 100 procent is dat het goed komt. Dus waarom zou ik dan bij de pakken neer gaan zitten?”

 

Wat er dan precies gebeurt in de behandeling, die ook voor mannen schijnt te werken, net als voor vrouwen? In de nek wordt een zenuwknoop met een injectie verdoofd. Dit blijft dan een paar maanden verdoofd. Je mag de behandeling vier keer per jaar herhalen. Het klinkt misschien wat eng, maar het gaat allemaal heel soepel en gemakkelijk. Artsen denken dat ook de man met klachten hier baat bij heeft. 

 

Nou ja, het is absoluut het proberen waard toch? Eigenlijk sowieso al gek dat hier niet eerder aandacht voor is geweest. Dus wij duimen mee met Van Hanegem en álle anderen. Dat ze maar minder mogen zweten en minder humeurige buien mogen hebben, vanaf nu. Al is het maar omdat we weten hoe erg het kan zijn… Heel veel sterkte, mannen!

 

Een opvlieger kun je herkennen aan de volgende symptomen en klachten: 

  • Veel zweten
  • Hartkloppingen hebben
  • Hoofdpijn
  • Duizelig zijn
  • Het afwisselend bloedheet hebben en dan weer koude rillingen hebben 
  • Een (diep)rode gelaatskleur hebben
  • Een opgejaagd gevoel hebben
  • Vlagen van misselijkheid hebben

 

 

Door Redactie Franska.nl