Niet alleen hebben ze er eerder last van, mannen wachten ook langer met hulp zoeken. Gemiddeld twee jaar. Serieus. Zit je dan. Je ziet die film al helemaal voor je, twee van die ouwe mensjes die op een gegeven moment de hele dag ‘wat zeg je?’ tegen elkaar zitten te roepen. En ondertussen wordt de boel er niet gezelliger op. Zowel thuis als ook op het werk. Best gek om je leven zo te laten beïnvloeden door iets wat te verhelpen is.
Sociaal schijnen er ook nogal wat consequenties te zijn. Je gaat je op een gegeven moment als slechthorende zelfs buitengesloten voelen. Want je kunt natuurlijk niet meer altijd meedoen als je niet alles hoort wat er gezegd wordt. Kortom, je leven kan zoveel leuker zijn, als je even iets aan dat gehoor doet.
Slechthorendheid is vaak één van de eerste tekenen van het ouder worden, velen zien het als de eerste stap in het ‘afscheid nemen’ van de gezonde jaren. Daar kun je je best iets bij voorstellen, toch? En nu? Nu we dit dus weten. Hoe pak je dat aan? Hoe overtuig je iemand ervan, dat er gewoon iets aan moet gebeuren, wil je het leuker krijgen? Met gedoe in huis en met irritatie schieten we niets op. Daar zul je het snel over eens zijn.
Misschien gewoon een keer op een rustig moment vertellen dat je over een onderzoek hebt gelezen? Dat uit dat onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS Nipo) in opdracht van Specsavers een aantal dingen is gebleken. En dan gewoon een keer een aantal punten uit het onderzoek op’lepelen’?
DE Top 5 ergernissen als gevolg van gehoorverlies
Mannen die door hun omgeving worden gewezen op mogelijke symptomen van gehoorverlies, geven aan dat de volgende irritaties impact hebben op hun relaties met anderen:
- Mensen vinden het vervelend om te moeten herhalen wat ze hebben gezegd (32%)
- Mensen worden ongeduldig wanneer ik ze niet meteen versta (15%)
- Er zijn vaker irritaties onderling (12%)
- Mensen denken dat ik niet geïnteresseerd ben (11%)
- We voeren minder gesprekken met elkaar (8%)
En deze:
- Vrouwen nemen eerder actie dan mannen om iets aan hun gehoorverlies te doen
- Mannen met een hoortoestel die snel handelden (binnen zes maanden) genieten aanzienlijk meer van het leven dan toen ze nog met gehoorklachten rondliepen
- Ondanks signalen uit de omgeving vindt 35% van de mannen het gehoorverlies onvoldoende om een hoortoestel aan te schaffen.
- Mannen verwachten zich minder zelfverzekerd te voelen wanneer zij een hoortoestel zouden
dragen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat als er eenmaal een oplossing is gevonden, mannen altijd achteraf spijt hebben, dat ze niet eerder hulp hebben gevraagd. Ze geven zelfs toe, dat de kwaliteit van leven binnen een half jaar al verbeterd is. Maar dat veel mannen er niets aan doen, komt ook omdat ze het geen ziekte vinden en tja…dus dan hoef je dus ook geen hulp.
En laten we eerlijk zijn, een lekker gesprek kunnen voeren, mee kunnen doen met de rest, een heleboel irritatie als sneeuw voor de zon verdwenen… dat weegt toch eigenlijk best op tegen de moeite die het je kost om je over zo’n drempel heen te zetten? Hoe moeilijk het misschien ook is. Een hoortoestel is minstens het overwegen waard.
Door Franska
Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.
Beeld: thordoggie.blogspot.nl