‘Mam, ik word zanger!’
André Hazes jr. zei het vast tegen z’n moeder. Met zijn achtergrond en talent zou zijn carrière dan ook vast slagen. Maar dat kan niet iedereen zeggen. Sterker nog: bijna niemand!
Ik geef je even wat cijfers: bijna 60.000 mbo-studenten volgen een creatieve studie. Op de opleiding ‘artiesten’ zitten op dit moment maar liefst 30.000 studenten. Der-tig-dui-zend. En die lieve kinderen willen allemaal op het podium?!
Ik snap ze wel. Het devies is immers: je kunt alles worden wat je maar wilt. Kies maar een beroep dat bij je past. Kies waar jij blij van wordt. Energie van krijgt. Dat zeggen je ouders al je hele leven tegen je, dus kies jij wat jou leuk lijkt.
En ook opleidingen spelen daar handig op in. Die willen graag meer leerlingen, natuurlijk. Dat is hun verdienmodel. En dat kun je ze nauwelijks kwalijk nemen. Maar daar gaat het mooi mis. Want wat als we in Nederland elk jaar duizenden kledingontwerpers rijker zijn? En wat als we over een paar jaar 30.000 extra artiesten erbij hebben? Wie zit op de 44ste talentenshow te wachten? En: waarmee gaan de afgestudeerde artiesten – na een mislukte poging bij The Voice – wel hun brood verdienen?
Uit een net gedaan onderzoek van commissie Macrodoelmatigheid MBO blijkt nu inderdaad dat er te veel creatieve opleidingen zijn. Minister Van Engelshoven wil nog niet de stekker uit deze opleidingen trekken, maar vindt dat de scholen een verbeterplan moeten maken om ‘het arbeidsperspectief voor deze kinderen te verbeteren’. Niet alleen beter voor de kinderen en hun carrière, denk ik zo, maar ook voor de Nederlandse samenleving lijkt het me slim om op beroepen van de toekomst in te zetten.
Nou, ik weet wel een paar sectoren waar ze springen om goeie krachten: in de techniek, in de maritieme wereld, in de gezondheidszorg, in het onderwijs… En het mooie is: in al die sectoren kun je óók heel goed je creativiteit kwijt. Juist!
Daarmee verdienen die kinderen gewoon hun eigen geld, en kunnen ze dat zingen mooi als hobby blijven uitoefenen. Kunnen wij mooi naar André jr. blijven luisteren.
Daar wordt iedereen toch gelukkiger van?
Bron: RTL Nieuws
Door: Beatrijs Bonarius
Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.